Select Page

Avocatul Poporului, Renate Weber, se declară surprinsă că după atâtea decizii clare ale CCR, restrângerea de drepturi și libertăți se încearcă tot prin evitarea legilor și spune că se așteaptă ca românii să atace în instanță decizia Guvernului privitoare la certificatul verde.

„Mă așteptam ca în România să se discute despre posibilitatea implementării unui certificat verde, pentru că s-a implementat deja în mai multe state europene. Dar nu m-am așteptat deloc să văd că asta se face printr-o Hotărâre de Guvern. Eram convinsă că după deciziile multiple ale CCR de anul trecut s-a înțeles foarte clar că restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți trebuie făcută numai prin lege”, a spus Renate Weber la Antena 3.

„Când vorbim de acest certificat, discutăm de faptul că unele persoane nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau nu au testul, nu-și pot exercita drepturile și libertățile pe care în mod firesc le au. Deci discutăm de o restrângere. (…) Guvernul a avut la dispoziție toată vara să facă un proiect de lege care să fie trimis în Parlament și dezbătut. O lege trece și prin controlul de constituționalitate. În Franța s-a trecut prin filtrul Consiliului Constituțional după ce s-a trecut prin Parlament. Așa mă așteptam să se întâmple și în România, dar nu a fost cazul”, a declarat Avocatul Poporului.

Citește și: Vaccinații, mai periculoși decât nevaccinații?

Renate Weber a mai explicat că instituția pe care o reprezintă nu poate face nimic în acest caz, ci doar persoanele care vor fi vătămate în drepturile lor, după ce apare incidența de 3 la mie. Acestea vor putea ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern, întrucât printr-un act administrativ nu se pot restrânge drepturi și libertăți. Certificatul verde este obligatoriu de luni pentru accesul la activități în spații închise, acolo unde rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.