Select Page

Guvernanții se comportă de parcă nu înțeleg iminența catastrofei ce urmează, cu falimente în lanț, șomaj și o destabilizare de proporții, consideră prof.dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Acesta susține că măsura plafonării prețurilor la energie trebuie luată imediat, întrucât avem de-a face cu „o situație ca de război”.

„Oamenii ăștia nu-și dau seama că pot să apară niște situații sociale incontrolabile?(…) Este o situație excepțională, este o situație ca de război și într-o situație de război există niște norme ale economiei de război în care încalci teoria pentru a salva practica. În momentul de față, dacă nu se plafonează prețurile, care este singura metodă de a bloca această situație îngrozitoare, economia va cădea”, a declarat Mircea Coșea pentru Național.

„Întrebarea cea mai complicată este de ce Guvernul nu ia măsuri când principalii producători de energie din piață sunt ai statului? Iar faptul că Guvernul și Președinția se întâlnesc doar cu unul dintre producători, care este străin, arată că nu are nicidecum intenția de a regulariza piața. Ceea ce face Guvernul acum, spre deosebire de guvernele din celelalte țări, este o politică de favorizare a producătorilor și de defavorizare a consumatorilor”, precizează analistul, explicând că plafonarea ar însemna, de fapt, doar reducerea profitului nejustificat.

Potrivit lui Mircea Coșea, guvernul ar trebui chiar să ia măsuri pentru mărirea capacităților de producție a energiei. Acesta recomandă începerea de negocieri cu Uniunea Europeană pentru prelungirea termenului de tranziție de la cărbune la alte forme de energie, așa cum au făcut Polonia și Germania. De asemenea, ar trebui finalizate investițiile de la cele două centrale care sunt în lucru și de la reactoarele nucleare, precum și începerea exploatării gazelor din Marea Neagră.