Select Page

În timp ce eroul național Avram Iancu era elogiat pe tăcute prin țară la 149 de ani de la moarte, în lipsa oricărei urme de respect de la Cotroceni, la Sibiu a ajuns și face obiectul pregătirilor statuia baronului Samuel von Brukenthal, la a cărui dezvelire este așteptat Președintele Klaus Iohannis. Statuia celui rămas în istorie, printre altele, pentru tratamentul odios aplicat românilor transilvăneni, va fi amplasată în Piața Mare din oraș, în al cărei centru trona cândva cea a lui Gheorghe Lazăr.

„Galagia facuta si de Raluca Turcan pe tema Brukenthal capata maine forma, se dezveleste, cu alai, statuia Baronului in Piata Mare. E momentul sa incepem discutia despre Piata Mare, nu pentru ca sunt 300 de ani de la nasterea baronului ci pentru ca anul acesta se implinesc 160 de ani de la infiintarea Astrei – Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. E vremea ca Astra sa-si gaseasca loc in inima cetatii. Am castigat dreptul asta, nu trebuie sa cerem voie nimanui!”, scrie pe pagina sa de facebook sibianca Maria- Manuela Catrina.

„Nu am ridicat destul de tare glasul atunci cand a statuia Gheorghe Lazar a fost demontata din centrul pietei si, mai mic si mai la vale, Lazar a devenit “paznic” al recuzitei scenelor de spectacol, “taxator” la grupurile sanitare ecologice instalate în spatele scenei, “pieton” rătăcit printre gheretele instalate în zonă, supraveghetor de aparatură de sonorizare – citez din protestul Muzeului Astra. Baronul deh, tot baron, are loc in fata.

Andrei Saguna, George Bariț, Timotei Cipariu, Ion Pop-Reteganul, Ioan Pușcariu, Miron Cristea, Vasile Goldiș, Onisifor Ghibu, Octavian Goga sunt tot atatea personalitati astriste care isi merita locul in Piata Mare si daca “arhitectiilor” orasului li se pare ca asta strica “vibeul” am putea incepe, pas cu pas, cu macheta lui avionului Vlaicu II – “Gandacul” care a zburat deasupra Campiei Libertatii, la 29 august 1911. Acum 110 ani, la sfarsit de vara, 30000 de romani se bucurau si erau mandri alaturi de Goga, Coşbuc, Caragiale, lorga, Şt. 0. Iosif, Iuliu Maniu, V. Eftimiu. Sibiul meu nu e orasul lustruitorilor de cizme si pupatorilor de pulpana, e loc de #radacini si #aripi!” mai scrie Maria-Manuela Catrina în mesajul său.