Select Page

Se ascute lupta în PNL și, odată cu aceasta, disputa dintre Cîțu și Orban pentru funcția de șef al partidului atinge și teme mai puțin preconizate. Fie că înăuntru mocnește un real conflict ideologic, fie că avem de-a face doar cu o încercare de a capitaliza imagine, Ludovic Orban a surprins din nou astăzi cu afirmații ce par să creioneze un profil de „candidat suveranist”.

„Cântăriţi cu mare atenţie pentru că alegerea care se va face pe 25 septembrie este o alegere şi de valori, principii, doctrine. Într-adevăr, Europa pune presiune asupra naţiunilor prin decizii care se iau la nivel european  exact în nişte direcţii care vin împotriva firii noastre, împotriva a ceea ce suntem noi, a ceea ce reprezentăm noi. Noi suntem pro-europeni categoric, dar sunt pentru Europa naţiunilor şi pentru o Europă ca un concept al diferenţelor, al specificităţilor. Bogăţia provine tocmai din diversitate, care diversitate este asigurată de menţinerea tradiţiilor, obiceiurilor, specificităţilor fiecărei naţiuni sau fiecărei comunităţi locale care stă la baza României. Apărarea interesului naţional, apărarea intereselor fundamentale care au fost vocaţia PNL nu sunt vorbe goale”, a declarat Ludovic Orban duminică. la PNL Ilfov.

La începutul lunii iulie, Ludovic Orban făcuse la Bacău o serie de afirmații care i-au luat pe mulți prin surprindere și lansase chiar un atac complet neașteptat. Liberalii trebuie să sprijine valorile tradiţionale ale românilor, precum familia, biserica, satul românesc și comunitatea, a spus el atunci, adăugând că PNL are parteneri de guvernare (USR-PLUS) care de multe ori se comportă ca şi cum nu s-ar fi născut în România. Poziționarea sa pare să fie un răspuns la curentul progresist-globalist, puternic promovat în interiorul partidului de IohannisCîțu și Gorghiu.