Meteorologii anunță un nou val de caniculă peste Timișoara: până miercuri, temperaturile vor trece din nou peste 35 de grade, crescând zilnic spre un vârf de 40 de grade Celsius. O „bună” ocazie să avem din nou de-a face cu mijloace de transport în care condițiile sunt insuportabile, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când izbucnea chiar un mic scandal pe această temă. Ne-a atras atunci atenția replica dată de liderul sindicatului independent Armonia din STPT, Emilia Horvath, care spunea că „înainte de a ne acuza pe noi în mod tendențios că „uităm“ să pornim clima, domnul director să ia la cunoștință că 80% din vehicule au probleme cu clima.”
În timp ce un tramvai turcesc s-a transformat în „vedetă foto” fără să apuce să-i deservească pe timișoreni, iar aceștia se pregătesc să îndure din nou ședințe de saună pe mijloacele de transport, am invitat-o pe doamna Horvath la un scurt dialog, pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat în societatea de transport în comun a Timișoarei.
Demnitatea.info: Doamnă, v-aș ruga să începem cu preconizata caniculă și cu ce îi așteaptă pe călători: chiar așa de gravă este starea tehnică a instalațiilor de climatizare?
Emilia Horvath: Din păcate, da! La cele mai multe funcționează doar o parte din salon, unele suflă aer cald -fierbinte… Aleargă mașinile de intervenție după noi de la un capăt la altul, știm cu toții că sistemul nu face față caniculei, dar unii au sărit să găsească țapi ispășitori printre angajați. Domnul director să nu uite, când îi mai vine să arate cu degetul, că și noi, șoferii și vatmanii, muncim în aceleași condiții. Și nu oricum: program de 10-11 ore, de ajung adeseori colegi de-ai noștri să cheme ambulanța, aflați în pragul leșinului din cauza expunerii prelungite la temperaturi foarte ridicate. Sunt aceeași care, s-or fi gândit unii, dacă înghit restanțe la tichetele de masă și plăți pentru orele suplimentare și de weekend la tarif simplu, contrar contractului de munca, înghit și postura de vinovat de serviciu!
D.info: Stați puțin, că ați enumerat aspecte grave: să înțelegem că siguranța călătorilor este pusă în pericol chiar dincolo de temperaturile în sine?
E.H.: Bineînțeles că riscul de producere a evenimentelor rutiere crește semnificativ, coroborat cu infrastructura foarte proastă (mai ales calea de rulare a tramvaielor)… se circulă cu defecțiuni la sistemul de direcție și frânare și doar experiența personalului de bord ne ferește zilnic de catastrofe… Dar programul supra-încărcat cu ore suplimentare, temperaturile îndurate ore în șir, duc la oboseală cronică, pot genera neatenție și greșeli în trafic soldate cu accidente, pot duce la îmbolnăviri, probleme în familie…
D.info: Cine este de vină pentru această situație și cum poate fi ea îndreptată?
E.H.: De lipsa pieselor de schimb și starea mijloacelor de transport se face vinovată atât actuala cât și precedenta administrație. Conducerea este numită politic, nu are nici o treabă cu transportul în comun, nu se pune preț pe profesionalismul angajaților, ci pe pile, relații, simpatii sau mai știu eu ce… Evident, asta ar trebui să se schimbe! Starea precară a mașinilor și tramvaielor, restanțele la tichetele de masă, salarizarea neconformă cu CCM-UL și CM fac din societate un loc neatractiv, pe care angajați cu experență și vechime îl părăsesc cu dezamăgire.
D.info: Păi nu umbla vorba, acum ceva vreme, că n-are seamăn salarizarea din societatea timișoreană de transport, că dau buzna șoferii și vatmanii din toată țara să ne conducă firobuzele și tramvaiele?
E.H.: Dacă în urmă cu doi ani, domnul Director Bitea afișa în toată mass-media că un șofer de la noi câștigă 7.000 lei , declar cu toată sinceritatea că la ora actuală un ȘOFER CARE REALIZEAZĂ NORMA DE ORE + 50 DE ORE SUPLIMENTARE, ABIA CÂȘTIGĂ SALARIUL DE BAZĂ! La ora actuală, toate orele sunt plătite la tarif simplu, deci puțin peste 3.000. Îmi permit să adaug aici discriminarea salarială dintre angajați pe aceeași categorie profesională: la personal de bord, 9 grile de salarizare cu diferență de 1600 lei de la prima la ultima. Cei mai mulți sunt menținuți la grila minimă, deși ating o vechime de 30-40 ani, punctaj maxim la evaluările profesionale, iar cei care știu să se „GUDURE”, fără performanțe profesionale, au salarii mai mari. Chiar și cei nou angajați primesc salariul de încadrare mai mare… Unde mai punem repaosul săptămânal, aspect ignorat total in societate. Dacă la transportul de marfă, știm cu toții că se pune accent pe timpii de odihnă, la transportul de persoane nu se verifică aceste aspecte, astfel că există angajați care realizează pe lângă norma de ore, care este de 160-180 ore/ lună, încă 200 ore! Unde este timpul de odihnă? Credeți că nouă, angajați ca șoferi sau vatmani, nu ne-ar plăcea să lucrăm chiar și 12 ore, dar în condiții umane?
D.info: Cum ați încercat să interveniți pentru îmbunătățirea situației?
E.H.: Problemele legate de salarizare fac obiectul unor acțiuni în instanță, pentru drepturi bănești neacordate. Profit de acest interviu, dacă ne permiteți, fiindcă dorim să tragem un semnal de alarmă asupra tergiversării greu de înțeles a cauzei în instanță. Din luna a iulie 2019 dezbatem doar pe fond, în condițiile în care conflictele de muncă sunt, teoretic, prioritare! În așteptarea soluției care întârzie să vină de la tribunal, în societate se practică aceeași formulă de calcul care diminuează veniturile realizate ale angajaților. Contractul Colectiv de Muncă la nivel de societate a expirat la data de 04.04.2021, iar în acest moment nu avem cunoștință despre un document, vreun act adițional în baza căruia funcționăm, deși am depus, în calitate de sindicat legal constituit, o adresă în acest sens la societate, cu data de 08.06! Nemulțumirile și neajunsurile se acutizează. Fac apel și la conducerea societății, și la cea a orașului, să renunțe la surzenie sau la vănători de vrăjitoare: în curând începe anul școlar și ne va găsi total nepregătiți, cu mari carențe la personal și la piese de schimb!
D.info: O ultimă întrebare, cu scuzele de rigoare dacă pare cinică: păi nu vin „turcii” să ne scoată din probleme? Ia uitați ce bine dau în poze…
E.H.: Cinică e situația, nu întrebarea dumneavoastră… Vă referiți la tramvaiul învârtit pe șine pentru probe și la autobuzele electrice cumpărate de Guvern. Din punctul meu de vedere, acest tramvai este mult prea pretențios pentru noi: nu avem infrastructură pentru el, nu avem condiții de mentenanță, nu avem utilaje sau hală pentru întreținere, deci totul trebuie schimbat pentru el. Cu autobuzele… vom vedea. E foarte bine că vin, dar fără o schimbare de profunzime la nivelul practicilor conducerii, mă tem că aceste investiții nu vor produce marea schimbare a transportului în comun din Timișoara, atât de așteptată și de dumneavoastră, și ne noi!