Select Page

Noua ediție a Pride TM, festival dedicat comunitatii LGBTQIA+ din oraș, stârnește controverse și furie la Timișoara, după ce s-a aflat că Primăria ajută financiar manifestarea și a aprobat desfășurarea unora dintre evenimente chiar în vecinătatea Catedralei Mitropolitane, în plin post de Sfânta Maria. Organizată de Asociația Identity.Education, manifestarea se desfășoară între 6 și 14 august cu sprijinul Centrului de Proiecte înființat recent de Dominic Fritz, titrează Opinia Timișoarei.

Reprezentanții Primăriei susțin că proiectul este sprijinit în contextul obligațiilor ce revin municipalității prin programul Capitala Culturală a Europei 2023. Însă sprijinul vine, de exemplu, după ce noul primar al „Orașului Florilor”, cum era dezmierdată cândva Timișoara, a anunțat întreruperea finanțării pentru o manifestare de profil ce devenise tradiție- Timfloralis.

„Această săptămână de PRIDE TM este o celebrare a progresului, a incluziunii, a artei și a identității queer. Comunitatea LGBTQIA+ din Timișoara începe să fie mai loud și mai proud”, scriu organizatorii pe pagina de facebook a manifestării. Pe 14 august, de exemplu, chiar în ajun de Sfânta Maria, în Parcul Central de lângă Catedrala Ortodoxă va avea loc „Pride in the Park, o întâlnire comunitară, unde participanții se vor (re)conecta cu oameni dragi”.

Comentariile curg fluviu. „Ma amuza cele doua minute de ura promovate de socialismul european. Ce inseamna ma spatiu sigur pentru LGBTI+? Hai, inteleg ca fiecare are preferintele lui sexuale in dormitor, dar ce parere ar avea cei de alte orientari daca si eu as iesi sa urlu pe strada ca imi place sa mi-o trag cu gagici? Sau sa urlu ca ma simt marginalizat si ca nu vreau sa fiu ignorat: „We’re here and we’re straight!” scrie unul dintre cititori la rubrica de comentarii a publicației timișorene, completând: „In plus, a face marsul fix in fata catedralei, mi se pare ca este un afront. Aveti tupeul sa veniti sa faceti asta in Bucuresti in fata Sinagogii Mari sau a Templului Coral? Sau macar in fata unei moschei? Nu, nu aveti pentru ca ati fi batuti cu pietre. Dar cu crestinii merge, ca is prosti si intorc si celalalt obraz. Mi-e greata! Nu mi-e greata de preferintele voastre, dragilor, mi-e greata de victimizarea asta snowflake si de woke culture-ul promovat la greu (Restart TM, schimbarea mentalitatilor invechite – hahaha, ce suna a comunism asta :)) )”

„Nu am nimic cu nici un homosexual si consider ca fiecare poate sa aiba ce placeri vrea (…), insa daca ajungem sa ne expunem practicile sexuale public inseamna ca nu suntem altceva decat niste exhibitionisti. Prin aceasta campanie excesiva de exhibitionism homosexual nu veti reusi sa faceti altceva decat sa va urasca marea masa a populatiei. Dar probabil ca cer prea multa analiza de la o adunatura de dezaxati si incompetenti cum este acest USR…”, reacționează un alt timișorean.

Reamintim că actualul primar a intrat în USR după ce a activat politic timp de zece ani în rândurile Verzilor germani, formațiune de stânga ce promovează sub umbrela ecologismului și politici de largă susținere a drepturilor minorităților sexuale sau a migrației. Coincidență sau nu, de la instalarea în funcție a fostului „verde” Dominic Fritz, apariția în număr tot mai mare a migranților pe străzile orașului este un alt fenomen remarcat la Timișoara.