Select Page

În timp ce Termocentrala Mintia se alege cu lacătul pe porți și cu sute de salariați trimiși acasă, Compania canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, se apropie cu pași hotărâți de deschiderea exploatării.

Aflată în proprietatea Complexului Energetic Hunedoara, alături de exploatările miniere de la Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, Termocentrala este închisă din 26 iulie, iar 662 de salariați sunt concediați. Motivul- legislația europeană și impactul asupra mediului. Chiar dacă foștii angajați vor beneficia de compensații financiare, vestea închiderii a fost întâmpinată cu proteste și un salariat chiar s-a sinucis zilele trecute, sub presiunea psihică a concedierii. Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza în total 1.477 salariaţi în cursul acestui an, potrivit planurilor guvernamentale.

Altcumva pare „să răsară soarele” în nordul aurifer al județului Hunedoara. Proiectul minier Rovina, deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român, se află la 5 km de Brad și 25 km depărtare de Deva. Zăcămintele sunt estimate la 180 de tone, adică aproape de două ori cât rezerva națională de aur a României, gestionată de BNR, care cifrează 103,6 tone.

Canadienii promit că nu vor folosi cianuri în cele două mine de suprafață și una de subteran, întinse pe o suprafață de 27 de hectare. Proiectul Rovina este situat într-o zonă rurală, în principal împădurită, pe Valea Rovinei (comunele Bucureșci, Criscior și Buces) din Munții Apuseni și va lăsa în urma sa două cratere uriașe și un munte de praf și rămășițe de minereu.

După ce în luna mai, compania canadiană a primit aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu, luna aceasta a venit și Avizul de Oportunitate, ceea ce deschide calea pentru următoarea etapă: realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), relatează Economica.net. Conform planificării, prima mină ar trebui să fie gata până în 2022. Exploatările sunt cu profil de aur-cupru, cantitatea celui de-al doilea metal fiind chiar mai mare: potrivit unui studiu de fezabilitate finalizat recent, producția medie vizată este de 3 tone de aur si 8,6 tone de cupru pe an.