„Românii au dreptul să stie pe ce s-au dus 70,1 miliarde lei, adică 14,2 miliarde euro” îi cere premierului economistul Adrian Câciu, după ce Florin Cîțu declarase că nu doreşte investiţii fără rezultate în domenii precum cercetarea, educaţia sau sănătatea, adăugând că a aloca fonduri de la bugetul statului doar „de dragul” finanţării nu reprezintă o soluţie.
„Guvernul sa faca publică lista investițiilor finanțate în anul 2020 și în primele 6 luni ale anului 2021. Frumos, tabel, cu județ, cu UAT, cu beneficiar, cu obiectiv de investiții, cu valoare finantata, cu stadiul investiției. Tabel centralizator elegant, semnat și înregistrat, cum îi place domnului premier… Pentru ca de văzut nu prea se vede nimic”, scrie economistul pe pagina sa de facebook, adăugând: „În lipsa dovezilor, prezumam că banii s-au furat și nu vrem să facem asta, nu?”
Citește și: „Furtună perfectă” pentru o criză de proporții!
„Regula de aur spune că dacă te împumuți doar pentru investiții, ceea ce facem noi de un an de zile, poți să te dezvolți. Noi, așa cum am arătat și anul trecut și anul acesta poți să te împrumuți doar pentru investiții” a declarant vineri premierul, fără titlu de răspuns la provocarea economistului. Și a adăugat, în mod stupefiant: „60% este un nivel rezonabil, mai avem mult de tot până la 60%” cu referire la creșterea nivelului datoriei raportat la Produsul Intern Brut.
Pe fondul împrumuturilor uriașe făcute guvernele Cîțu și Orban, datoria publică a României a depăsit recent 50% din PIB, de la aproximativ 35% cât fusese anterior. Trimiterea premierului Cîțu la procentul de 60% este cu atât mai surprinzătoare cu cât pare să valideze o o teorie șocantă lansată în presă. Potrivit Inpolitics.ro, guvernul Cîțu ar fi condus din umbră de bancherul Lucian Isar, adept al îndatorării României până la un nivel de cel puțin 60% din PIB.
Citește și: Îndatorarea populației-sursă de exportat miliarde