Select Page

Părintele Boian Alexandrovici, Protopop al Daciei Ripenis din Serbia de Răsărit și vicar al Timocului, anunță că frații noștri de peste Dunăre au nevoie de ajutor pentru a cumpăra clopotul unei noi biserici românești ce se construiește în regiune:

„Iubiți frați si surori avem mare nevoie de sprijin și ajutor! Trebuie sa cumpărăm un arâng (clopot) pentru o noua biserica si va rugam din suflet sa ne ajutați!”, îndeamnă protopopul Alexandrovici pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Romanian Global News, cei care doresc să dea o mână de ajutor sunt rugați să facă o donație în contul RO41RNCB0179163920680002, deschis la Banca Comercială Română.

Boian „Al Lisăndroaichi”, așa cum își mai spune Părintele, ridica în 2003 prima bisericuță românească din răsăritul Serbiei, după aproape două secole în care limba română a fost izgonită din bisericile timocene. Lăcașul din satul natal Mălainița a fost construit pe propriul teren, din banii familiei, ceea ce nu a oprit furia autorităților sârbe împotriva acesteia. Datorită intervențiilor diplomatice, Boian Alexandrovici a scăpat cu doar două luni de închisoare cu suspendare. Biserica Ortodoxă Sârbă l-a caterisit, însă, pe motiv că a oficiat slujbe în limba română într-o biserică din țara vecină. Biserica Ortodoxă Română a catalogat actul ca invalid, arătând că preotul român nu este cleric al Bisericii Sârbe iar gestul încalcă cele convenite în Comisia mixtă de dialog.

În pofida acestei ostile stări de fapt, în Timoc au mai fost ridicate câteva bisericuțe românești, altele se află în diverse stadii de construcție, iar la Mălainița s-au pus bazele unui așezământ mănăstiresc.