Select Page

ACTUALIZARE 03:15 Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea obține aproape 52% din voturi, ceea ce i-ar aduce peste 60 de mandate în viitorul Parlament, potrivit datelor preliminare la procesarea a peste 98% din procesele verbale. Este o zi istorică: pentru prima oară, un partid de centru dreapta face majoritatea în Parlamentul de la Chișinău. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (cu 28%) ar obține 33 de mandate, iar Partidul Șor ar avea 7 fotolii de deputat. În mod surprinzător, formațiunile Democrație Acasă-  Vasile Costiuc și AUR Moldova, cotate ca având șanse să intre în Parlament, nu au făcut pragul electoral.

ACTUALIZARE 19:00 Diaspora moldoveană stabilește un record de participare la alegerile parlamentare: la ora 18:30 votaseră aproape 170 000 de moldoveni răspândiți în întreaga lume. Spre comparație, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 au votat puțin peste 73 000 de alegători, iar la scrutinul parlamentar din februarie 2019 aproape 77 000. Potrivit CEC, prezența la vot cu două ore înainte de închiderea urnelor era de 43, 4%. 

ACTUALIZARE 15:07 La ora 14:30, în diaspora erau cu peste 40 000 de voturi mai mult decât la alegerile parlamentare precedente, desfășurate în februarie 2019. La ora 15:00, aproximativ o treime din moldoveni votaseră. Dintre aceștia, aproape 120 000 și-au exercitat dreptul în cele 150 de secții deschise în afara Republicii Moldova.

ACTUALIZARE 13:05 Mai bine de un sfert din populația cu drept de vot și-a exprimat deja opțiunile: 25,6% dintre moldoveni votaseră la ora 13:00, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Presa internațională dedică spații tot mai largi alegerilor de peste Prut, numitorul comun al abordării fiind „lupta dintre Est și Vest” care se dă prin intermediul scrutinului. Imagini emoționante vin de la Frankfurt, unde zeci de moldoveni au încins o horă în fața secției de votare.

Știrea inițială:

Aproape 3,3 milioane de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Scrutinul este unul de importanță crucială, după ce regimul comunist Dodon a suferit o puternică lovitură la alegerile prezidențiale câștigate de Maia Sandu. Pentru aceste alegeri au fost organizate 2.150 de secții de votare. La scrutin participă și o formațiune asumat unionistă, Alianța pentru Unirea Românilor, cotată cu șanse reale de a accede în Parlamentul de la Chișinău.

Citește și: AUR intră și în Parlamentul de la Chișinău

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la ora 12:00 își exprimaseră opțiunile peste 21% dintre cetățenii moldoveni cu drept de vot. Cu doar o zi înainte de alegeri, Curtea Supremă de Justiție a decis deschiderea a 41 de secții de votare în regiunea separatistă de peste Nistru, în loc de 12, cât hotărâse Curtea de Apel Chișinău. Mobilizarea diasporei este exemplară, la secțiile de vot din Italia, Germania și România formându-se cozi încă înainte de deschiderea acestora. 12 dintre cele 150 de secții deschise pentru diaspora se află în România, moldovenii fiind așteptați la vot în București, Iași, Suceava, Bacău, Galați, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Timișoara, Craiova și Constanța. Demnitatea.info urmărește evoluția scrutinului și vă ține la curent cu aceasta prin intermediul actualizărilor, de-a lungul întregii zile.