Select Page

Premierul Sloveniei avertizează că Uniunea Europeană ar putea avea soarta Iugoslaviei, dacă impunerea unor „imaginare valori europene” de către țările occidentale asupra celorlalți nu se va opri, relatează The Guardian. Janez Janša, care afirmase recent că țara sa „nu este o colonie, un stat de mâna a doua”, susține că impunerea unor valori străine de cele ale popoarelor din componența UE este „cel mai rapid drum spre colapsul” blocului european.

Slovenia a fost prima țară care a părăsit Federația Iugoslavă, Janez Janša numărându-se printre dizidenții sloveni care s-au ridicat împotriva guvernului comunist de la Belgrad. „Nu poți judeca o persoană bazându-te pe valori imaginare europene și cred că atunci când dubla măsură este folosită, e cel mai rapid drum spre colaps. Până acum 30 de ani, Slovenia era în fosta Iugoslavie, care era, teoretic, o federație. Erau cinci sau șase națiuni, trei religii, șase republici, două provincii autonome, iar țara s-a prăbușit din diferite motive, dar cred că ultimul cui în cosciugul ei a fost când unii oameni au început să folosească criterii speciale pentru înșiși, aplicând standarde duble”, a declarat Janša pentru publicația britanică.

Citește și: Scrisoare pentru națiune și familie

Declarațiile sale vin în contextul în care Slovenia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. „UE fără Europa centrală nu este o uniune europeană – e doar o carcasă și toți ar trebui să fim conștienți de asta (…) Sunt diferențe care trebuie luate în calcul și respectate și cred că trebuie să fie o demarcație clară între competențele naționale și europene”, susține premierul sloven, care i-a luat apărarea omologului său ungar Viktor Orban pe fondul acuzelor care i-au fost aduse în ultima vreme de la vârful UE.