Select Page

„Lipsa măsurilor sociale și politica salariilor mici țin românii în sărăcie și mențin România o poartă deschisă pentru dumpingul social în Europa” susțin sindicaliștii de la Cartel Alfa, care desfășoară în aceste zile evenimentul european Caravana dreptății sociale, pentru a denunța politicile sociale distructive ale actualului Guvern. Sindicaliștii se plâng de menținerea decalajelor sociale și au pornit spre instituțiile europene, unde vor avea loc întîlniri cu oficiali europeni și români asupra cărora vor să pună presiune pentru adoptarea cât mai rapidă a salariului minim european.

„Salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Muncitorii români pur și simplu nu primesc o parte echitabilă din valoarea pe care o creează! (…) În ultimul deceniu, România a cunoscut o dezvoltare economică susținută, atingând în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, creșterea economiei nu a fost transferată către imbunătățirea calității vieții, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate:

1.Salariul minim este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație.

2.Negocierea colectivă. Legislația adoptată în timpul crizei financiare, în 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondială-CE), a creat condiții ostile pentru lucrătorii români. Dereglementarea și „flexibilizarea” pieței muncii slăbesc dialogul social și sistemele de negocieri colective făcând mai dificilă aderarea lucrătorilor la sindicate și apărarea drepturilor lor în mod colectiv”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa. De parcă nu ar fi fost de ajuns, sindicalisștii susțin că „Măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației.”

Caravana dreptății sociale a a depus déjà, în drumul către Bruxelles, memorii la ambasadele României de la Budapesta, Viena, Luxembourg și la Consulatul din Munchen. „Această cursă către cele mai de jos standarde și competitivitatea pe baza salariilor mici trebuie să se oprească! Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți!” susțin sindicaliștii, care anunță că în țările de pe traseu se bucură de sprijinul organizațiilor sindicale partenere.