Select Page

Doi români din trei cred că țara noastră ar trebui să îşi apere interesele naţionale și atunci când sunt în dezacord cu regulile UE, chiar dacă riscă să îşi piardă astfel poziţia de stat membru al Uniunii, relevă un sondaj INSCOP realizat în cursul acestei luni. Studiul mai scoate la iveală un aspect important, ce poate explica inclusiv absenteismul la urne, stabilizat la peste 60%  în ultimii ani: 59,5% dintre români ar vota un partid naţionalist, care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională.

Singurul partid de pe scena politică românească ce se încadrează în acest tipar, Alianța pentru Unirea Românilor, a produs o uriașă surpriză la alegerile din decembrie. AUR a reușit să obțină peste 10% în Parlament, în condițiile în care majoritatea populației nici nu auzise de existența formațiunii din cauza blocajului mediatic aproape total la care aceasta a fost supusă.

Potrivit cercetării, 64,8% dintre respondenţi sunt de părere că România trebuie să îşi apere interesele naţionale chiar dacă acestea contravin celor ale UE, în timp ce 28% cred că România trebuie să respecte regulile UE chiar dacă asta afectează interesele naţionale. Cei de la INSCOP au introdus și întrebări-filtru pentru a măsura exclusiv opinia acestui grup și a o detalia. Astfel, din prima categorie, 64,5% cred că ieşirea României din UE ar afecta interesele naţionale ale ţării (procentul reprezintă aproximativ 42% din totalul populaţiei). 29,4% au apreciat că ieşirea României din Uniunea Europeană nu ar afecta interesele naţionale ale ţării (procentul reprezintă aproximativ 19% din totalul populaţiei).

În proporții determinante, românii cu această orientare nu și-ar dori ieșirea din UE, apropierea de Rusia sau afectarea drepturilor minorităților naționale. „Aparenta disonantă scoate în evidenţă faptul că majoritatea românilor consideră că, dacă restul ţărilor europene îşi urmăresc şi propriile interese naţionale, este legitim ca şi românii să îşi dorească acelaşi lucru pentru ţara lor”, a explicat pentru agerpres preşedintele Strategic Thinking Group, Remus Ştefureac.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 15 iunie de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project. Cel de-al doilea din cele trei capitole ale sondajului este dedicat măsurării disponibilităţii românilor de a vota un partid naţionalist, precum şi a aderenţei pe care o au o serie de elemente de agendă eurosceptică şi naţionalistă.