Select Page

Unii au râs, alții s-au crucit, armata pionierilor virtuali a sărit furibund, ca de obicei, să-i ia apărarea lui Barna, care slobozea săptămâna trecută una bucată năucitoare propunere: eliminarea adresei din buletin. Picată, aparent, de niciunde, propunerea șefului USR mângâia pe creștet o ditamai coincidență: tot pe 23 iunie, la Prefectura Timiș era depusă de către un cetățean o sesizare. Prin care se cere „să se constate încetarea de drept a mandatului, încă de la numire”, în cazul primarului Dominic Fritz, în baza articolului 160, alin. 1, lit. C din OUG 57/2019, Codul administrativ. Adicătelea, pe motiv de domiciliu. Ăla care e stabilit fix prin adresa din buletin, pe care șeful de partid al primarului timișorean o vrea eliminată.

E hazlie treaba ajunsă la cunoștința publicului abia după cinci zile: practic, i se cere asta prefectului userist Zoltan Nemeth, avocat al lui Dominic Fritz, care are termen 30 de zile să ofere un răspuns. Pentru unii e motiv de miștocăreală și pentru că situația ciudată de la Timișoara (unde un german fără cetățenie română a câștigat localele, pe fondul unei prezențe foarte slabe la vot) ar fi fost tranșată odată cu cele trei contestații respinse de instanță, imediat după alegeri. Numai că puțini înțeleg ce s-a petrecut atunci în instanță, iar dintre cei care înțeleg, majoritatea nu au interes să explice: legalitatea ocupării funcției de primar, în lipsa cetățeniei și a rezidenței (probate tocmai de adresa domiciliului din buletin), nu a fost judecată pe fond. Printr-o iscusită manevră avocățească, instanța a fost determinată să constate că devreme ce BEC a validat candidatura lui Dominic Fritz fără să fie formulată la acel moment vreo contestație…e totul ok.

Identitatea persoanei care a făcut sesizarea exact în ziua în care Barna avea să iasă cu „inocenta” propunere de a elimina adresa din buletin nu a fost făcută publică. Punerea problemei în temeiul acestei solicitări ar putea complica, însă, lucrurile în neverosimila poveste a transformării unei persoane fără rezidență într-o localitate, în primar al acelei localități. Cert este că ceața deasă a confuziei între „reședință” și „rezidență”, prin care încă se înoată la Timișoara, este una voită și întreținută chiar cu prețul altor trepte de ilegalitate. În martie, unul dintre consilierii locali propunea un proiect de HCL prin care cei din conducerea primăriei Timișoara erau obligați să afișeze pe site-ul instituției copii după diplomele de studii pretinse în CV și după documente care să ateste localitatea de domiciliu. Deși propunerea doctorului Marius Craina trebuia să primească un răspuns în 30 de zile, acesta nu a ajuns să fie discutată în Consiliul Local nici după trei luni.