Simbol suprem al unității și identității românești, Drapelul Național în culorile albastru, galben, roșu era decretat ca atare de Guvernul revoluționar din Țara Românească la 26 iunie 1848, având deviza „Dreptate — Frăție” înscrisă pe el. Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar Ştefan cel Mare, amintește Agerpres. Un astfel de steag, care avea şi un însemn grafic ce îi reprezenta pe arhanghelii Mihail şi Gavril, a aparţinut lui Tudor Vladimirescu, în timpul Revoluţiei de la 1821.

Un drapel tricolor ce a aparținut primului Detașament de ardeleni, bănățeni și bucovineni care s-au înrolat în Armata Română, în Primul Razboi Mondial, se află în colecția Muzeului de Istorie al Banatului din Timișoara. Peste 10 000 de români aflați sub stăpânire austro-ungară s-au oferit atunci voluntar să lupte în Armata Română, alături de frații lor. Steagul a fost purtat de bănățeanul Dimitrie Lăzărel, din Belinț, în luptele de la Mărășești, Mărăști și Oituz. După ce a revenit pe meleagurile natale din Banat, acesta a donat bisericii drapelul de care nu se despărțise nicio clipă pe front.

Citește și: Banatul și uriașa Mică Unire

Constituția României prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn, iar Legea 96/1998 statuează ziua de 26 iunie drept Zi a Drapelului Naţional. La 3 iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituției a hotărât reintroducerea stemei țării pe tricolor.

Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfășurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Drapelul, cântărind aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 metri, rezultând o suprafață declarată de 79.290,39 mp.

Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei țării, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. La Timișoara, Ziua Drapelului Național al României este celebrată cu onoruri militare și religioase, începând cu ora 10:00, în fața Palatului Administrativ. Drapelul României va fi sfințit, sărutat și apoi înălțat pe catarg, în cadrul unei ceremonii la care va fi intonat Imnul Național.