Select Page

Legea privind protecţia mediului în România este un „şvaiţer” ce va permite ca țara noastră  să se transforme în lada de gunoi a lumii, susține procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Procurorul consideră că Garda de Mediu ar trebui transformată într-o instituţie de forţă a statului român și că dotarea cu mijloace tehnice nu mai poate întârzia, dacă vrem să nu ajungem să trăim printre munți de gunoaie.

„Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. (…) S-a făcut autostradă, s-a învăţat lumea că aici se poate, că este un El Dorado pentru deşeuri. Şi foarte curând, zic în 20 de ani, ceea ce înseamnă curând, o să trăim printre munţi de gunoaie. (…) Sunt atât de multe lacune, că legea e un şvaiţer”, a declarat procurorul Teodor Niţă cu ocazia unui control efectuat în Portul Constanţa Sud – Agigea, potrivit stiripesurse.ro.

„Comisia Europeană spune să colectăm deşeurile selectiv, ne spune să măsurăm calitatea aerului. Păi de unde dacă nu am laboratoare? Nu există deloc laboratoare, acreditate sau … nimic. Şi apelăm la firme private care spun că totul este în regulă. Dumnezeu cu mila, eu văd că se nasc munţi de gunoi şi peisaje apocaliptice şi dacă nu am laboratoare ce pot să zic?! Ne zbatem ca peştele pe uscat.(…) Garda de Mediu ar trebui să fie o instituţie de forţă a statului român, să aibă atribuţiuni. Garda de Mediu face plângere penală ca şi un petent obişnuit, nu poate să facă un act de sesizare penală că s-a produs o infracţiune. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu şeful Gărzii de Mediu, a fost gonit dintr-un control legal pentru că în lege nu scrie foarte clar cât şi cum are dreptul să facă controale. Păi atunci ce fac, trimit soldaţii la război cu bricege de desfăcut conserve?” a mai declarat procurorul.

Citește și: Cu ce ne mai ajută granzii economia

Semnalul de alarmă tras de procurorul constănțean vine într-un context scandalos: zeci de transporturi cu deșeuri venite din „import” au fost depistate numai în ultimele săptămâni în țară sau la intrarea în România. Cel mai recent a fost blocat în vama Giurgiu: 20.180 de kilograme deșeuri plastice, care fuseseră încărcate de la o firmă din Grecia pentru o alta din țara noastră.