Select Page

Mircea Coșea, profesor la Academia de Studii Economice din București, susține că Planul Național de Redresare și Reziliență înseamnă austeritate pentru România următorilor ani și că țara noastră va trebui să raporteze totul la Bruxelles de acum înainte.

„Am intrat într-o condiționalitate foarte dură. Poate nu ne dăm seama, dar orice cheltuială bugetară de acum înainte trebuie raportată din șase în șase luni la Bruxelles. Ar trebui ca lumea să citească PNRR și să vadă cât de dur e sistemul în care noi am intrat, că am luat acel împrumut și probabil nu puteam să nu-l luăm. De acum înainte mergem pe o linie foarte strânsă. Eu aș spune un cuvânt care poate deranjeză, dar de acum înainte intrăm în austeritate.

Citește și: A ieșit, în sfârșit, la răsfoit

Deficitul e într-o condiție foarte, foarte rea. În această situație, UE ne pune condiții clare de reducere a cheltuielor prin excluderea unor facilități la impozitare, noi impozite, impozitul de mediu, noi impozite locale, va apare o blocare pe o perioadă de cel puțin 2 ani a creșterii pensiilor, se vor micșora salariile din sectorul public”, a spus analistul economic la emisiunea Dosar de politician, moderată de Silviu Mănăstire pentru B1 TV.

Citește și: Redresare sau îngropare în datorii?

„Singura formă prin care putem pompa e prin investiții care, conform PNRR, sunt investiții pe care trebuia să le facem acum 80 de ani – autostrăzi și altele. Ele nu se pot face fără importuri masive, că economia nu mai crează bunuri de capital. Deci tot ce înseamnă investiții în următorii 6 ani prin PNRR înseamnă o debalansare a contului curent și, mai ales, a balanței comerciale. Prin urmare, în aceste condiții, nu poți să bagi bani în buget mai mult decât cheltuiești.

Poate va veni o vreme a investițiilor în 7 – 10 ani, dar până în 2026 – 2028 va trebui să strângem cureaua că altfel nu vom putea da înapoi banii pe care i-am împrumutat de la UE. Repet: din 6 în 6 luni, Guvernul trebuie să meargă la Bruxelles să arate ce reforme a făcut”, a mai declarat profesorul de economie Mircea Coșea.