„Ca replică pentru domnul Stab eu spun doar atât: Consumatorii români ar plăti cu 30% mai puțin dacă domnia sa nu ar mai pune tarife din pix și nu ar mai profita de poziția de cvasimonopol de piață (poziție dominantă câștigată gratuit) stabilind tarife după cum dorește, ca într-un sat fără câini. Pentru că guvernanții îl ajută să facă cel mai mare volum de venituri din toată Europa”, reacționează economistul Adrian Câciu, după ce șeful Engie România ne-a adresat un sfat ce amintește de celebra „haină în plus” recomandată de regim înainte de `89.
Întrebat de jurnaliştii prezenți la lansarea EFdeN Sustainable City, primul proiect pilot de oraş sustenabil din România, de ce preţul gazelor va creşte cu aproximativ 25% de la 1 iulie, Eric Stab a dat vina pe scumpiri la nivel mondial și a recomandat orientarea către tehnologii noi, ce au consum redus de energie, înainte de a recurge la sfatul viralizat de presă. „Să închideţi luminile când părăsiţi camera, iar, în timpul iernii… am mai vorbit despre acest studiu despre ceea ce numim temperatura de confort a consumatorilor casnici din România. Un sondaj a relevat faptul că temperatura pe care o simt optimă consumatorii români în timpul iernii este de 23 de grade Celsius. Sondaje similare au fost făcute în Europa şi temperatura medie aşteptată la consumatorii de acolo este de 21 de grade. Se spune că temperatura optimă pentru sănătatea corpului este de 19 grade. Să fiu sincer, nici eu nu am 19 grade, însă dacă românii ar reduce temperatura iarna de la 23 la 21 de grade, cât este media europeană, doar făcând asta ar economisi 15% din energia consumată iarna. Este mult”, a spus apoi directorul general al Engie România, Eric Stab.
„Nu în ultimul rând, consumatorii români ar mai beneficia de 15% creștere de venituri dacă firma respectivă nu ar mai diminua veniturile impozabile prin renumitele fee-uri mascate în diverse contracte transnationale. Adică, domnule Stab, mai ușor cu pianul pe scări…” punctează economistul Adrian Câciu pe pagina sa de socializare. Amintim că privatizarea distibuției de gaze și de electricitate a fost una dintre condițiile îndeplinite de statul român în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Citește și- Crunt: datorăm de cinci ori banii din privatizări!