Select Page

Controversatul Plan Național de Redresare și Reziliență este, în sfârșit, prezentat și în țară. Din cele 80 de miliarde de euro cu care se lăuda președintele Klaus Iohannis anul trecut au rămas, de fapt, 29,2 miliarde de euro. La rândul său, premierul Forin Cîțu se laudă acum că prin intermediul acestor bani „construim  450 de km de autostradă, sute de școli și de creșe, vom renova zeci de spitale”. Banii trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Citește și: „Ne va costa mult în anii care vin”

Criticat inițial pentru faptul că mai bine de jumătate din această sumă o reprezintă împrumuturile, PNRR  obligă România la reforme în domeniul companiilor de stat, al justiției sau al sistemului de pensii, acest ultim aspect determinând recent speculații pe tema creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani. Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis mai întâi la Bruxelles, poate fi acum consultat integral AICI.
Citește și: Redresare sau îngropare în datorii?

PNRR nici nu a apucat să „prindă rampa” că a și generat un prim scandal legat de destinația banilor: PSD acuză într-un comunicat că aproape 600 de milioane de euro, bani fără licitație, ce reprezintă o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt dați cu dedicație de guvernul premierului PNL către sponsorul PNL din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020”. Social-democrații susțin că este vorba despre compania GSP Power și cer imperativ guvernului să facă publice urgent criteriile care ar fi permis acest lucru.

O reacție și mai dură pe această temă au cei de la AUR: „Domnule Ministru Popescu, de ce ne-ați mințit? În urmă cu aproximativ 2 luni, când parlamentarii AUR erau în biroul dumneavoastră pentru a discuta despre soarta minerilor care își vor pierde locurile de muncă și despre soarta termocentralelor pe cărbune, v-ați prefăcut că nu cunoașteți interesele GSP Power în domeniu, că nu știți cine e dl. Comănescu”, arată aceștia într-un comunicat. „Mai mult, după discuția pe care ați avut-o cu noi, cei de la AUR, ați schimbat strategia pentru Mintia: în loc să dați termocentrala Consiliului Județean Hunedoara sau Primăriei Deva, așa cum v-ați angajat prin programul de guvernare, ați decis să o vindeți la preț de fier vechi. Nu e nicio surpriză, GSP Power s-a arătat interesată să cumpere Mintia.

PNRR este un act de trădare națională. România împrumută bani pentru a-i da gratis, fără dobândă, firmelor de casă ale partidelor de la guvernare. Fiecare român va trebui să plătească 30 de Euro, la care se adaugă dobânda la care se împrumută România, firmei GSP Power. În schimb, pentru reconversia Văi Jiului, de exemplu, prin PNRR nu ați alocat niciun cent, niciun ban”, concluzionează cei de la Alianța penrtru Unirea Românilor în comunicat.