Câteva zeci de părinți au protestat la București împotriva vaccinării copiilor și adolescenților cu seruri anti Covid-19, oamenii susținând că în școli se fac déjà liste în baza cărora ar urma să fie dirijat accesul în școli începând din toamnă. Între timp, în lume apar tot mai multe mesaje din partea specialiștilor care nu recomandă anunțata vaccinare a categoriei de vârstă 12-15 ani. Potrivit șefului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, aceasta este chiar pe punctul de a începe în România.
„Noi am anticipat de mult că nu va fi obligatoriu, dar va fi constrângătoriu, și am anticipat de mult că acest vaccin va fi pe repede înainte, că nu se va încheia studiul de faza 3. Asta înseamnă că noi nu cunoșteam efectele adverse nici măcar la adulți în ceea ce privește sistemul reproducător, inflamația miocardului, a pericardului, în ceea ce privește acele cheaguri care au apărut. (…) Mai anticipăm ceva și vă vom spune ce se va întâmpla în toamnă: vor exista constrângeri de acces în colectivitate și în sistemul public și privat de educație a copiilor ai căror părinți nu vor fi de acord. Am informații foarte clare că diriginții deja fac liste cu cei care vor să se vaccineze. Am informații foarte clare că se fac tot felul de presiuni pe părinți în sensul vaccinării copiilor.(…) Dacă nu știm efectele adverse pentru noi, ca adulți, cum putem ști efectele adverse fără monitorizare pe cel puțin 5-10 ani legate de infertilitate la copii?”, a declarat luni din Piața Victoriei Aurelian Popa, tată a doi copii, pentru Antena 3.
Specialiști din întreaga lume confirmă temerile
În Marea Britanie, unde începerea vaccinării copiilor a fost anunțată pentru septembrie, câteva zeci de specialiști au lansat o scrisoare deschisă în care cataloghează inocularea acestora cu seruri anti-covid 19 drept „iresponsabilă, neetică și realmente inutilă”. Medicii britanici arată că nu există aproape niciun risc pentru copiii sănătoși din partea Covid-19, „riscul de deces fiind de doar 1 la 2,5 milioane”. În schimb, „ studiile pentru vaccinul COVID-19 de faza a treia sunt în desfăşurare și nu se vor încheia mai devreme de sfârşitul lui 2022 / începutul anului 2023. Prin urmare, vaccinurile sunt în prezent experimentale, existând doar date limitate privind efectele adverse pe termen scurt și niciun fel de date privind efectele adverse pe termen lung. În plus, acestea folosesc o tehnologie complet nouă ARNm, care nu a mai fost aprobată anterior pentru utilizare la om”, se arată în scrisoarea publicată inițial pe site-ul Asociației HART.
Reacția britanică apare după cea din Germania, unde Comisia Permanentă de Vaccinare (Stiko) a precizat că nu se va grăbi să emită o recomandare de vaccinare pentru copii, din aceleași motive. Agenția DPA îl citează pe directorul Colegiului Medicilor din Germania, Klaus Reinhardt, care a avertizat asupra „presiunii politice și sociale tot mai mari asupra părinților pentru ca aceștia să-și vaccineze copiii împotriva Covid-19”. Reinhardt susține că „Datele privind riscurile și beneficiile unei eventuale vaccinări la copii și adolescenți sunt în prezent insuficiente și nu se poate face nicio recomandare” și că „vaccinarea la nivel național a copiilor și adolescenților nu este justificată în prezent.” O scrisoare asemănătoare fusese lansată de medici din Suedia la începutul lunii mai, în care aceștia au sugerat „cu fermitate” ca vaccinarea anti-Covid să se facă doar pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau care prezintă factori de risc. Nu în ultimul rând, 93 de medici israelieni arătau încă din aprilie, într-o altă scrisoare deschisă, că „nici măcar câțiva copii nu ar trebui să fie puși în pericol prin vaccinarea în masă împotriva unei boli care nu este periculoasă pentru ei”.