Select Page

Viețile localnicilor români din regiunea orașului Bor sunt puse în pericol de compania chineză Zijin Mining Group, care exploatează cupru în zonă suspendând legislația sârbească și ajungând să facă legea după bunul plac, avertizează președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia (PNR), dr. Predrag Balașevic. Acesta a descris situația catastrofală din regiune la conferința „Teroare juridică și minieră asupra locuitorilor în preajma orașului Bor“, organizată la Belgrad de KORS, Coaliția pentru mineritul durabil.

„Acești oameni vor fi nevoiți să plece din satele lor, care vor fi înghițite de mina de la Bor. Având în vedere că apa, solul, aerul sunt otrăvite, acolo pur și simplu nu se mai poate trăi. Problema este că firma chinezească nu dă o recompensă adecvată pentru pământul și bunurile acestor români. Acești oameni vor fi prigoniți de pe pamântul lor, unde ei trăiesc de secole, și vor deveni oameni cu probleme sociale”, a declarat dr. Balașevic, potrivit Romanian Global News. La conferință a luat parte și un localnic din satul Slatina, de lângă Bor, care a povestit că nu are cum să-și salveze pământul în fața companiei, ce beneficiază de acordul tacit al statului, deși străbunicul său a luptat în două Războaie Balcanice și în Primul Război Mondial, iar tatăl lui în al Doilea Război Mondial, ca să apere același pamânt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Președintele coaliției KORS, Zvezdan Kalmar, a declarat că organizația sa a depus o interpelare la Curtea Constituțională a Serbiei legat de legea exproprierii pentru firmele străine. În opinia sa, această lege nu respectă Constituția Serbiei și a cerut Parlamentului și Curții să o anuleze. Acesta a mai spus că mina din Bor nu are avizul necesar pentru exploatare, așa cum nu are nici noua mină de litiu ce stă să fie deschisă în zonă. La conferință a participat prin video și europarlamentarul român Marian Jan Marinescu, acesta declarându-se foarte îngrijorat de situația satelor Slatina, Kriveli, Metovnica și Ostreli, în care trăiesc români și care sunt direct vizate de mineritul din Bor. Marinescu a anunțat că va sesiza Comisia Europeană în această problemă.