Select Page

Mă tot crucesc de ieri după-amiază pe filmul ăsta cu amenda de peste o sută de milioane de lei pentru Colterm, încercând să-mi dau seama cât e prostie și habarnism, cât nemernicie sau strategie demolatoare în toată chestiunea. „Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut”, scrie Fritz pe pagina sa de socializare, pe post de declarație de presă în ditamai scandalul. Păi e tocmai invers, fișior! Ca să mai trăiască, ești foarte condiționat de plata amenzii, a certificatelor ălora și apoi de rezolvarea situației în care se află compania din subordinea Primăriei!

Primarul Timișoarei ne povestește, apoi, despre cum va încheia acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm, pentru a fi pus pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o formă „care răspunde tranziției verde europene”. Poate aș reuși să văd vreo parte bună în povestea asta, dacă nu ne-am împotmoli în niște certitudini: la ultima ședință AGA a societății subiectul certificatelor se aflase pe ordinea de zi și a fost amânat, fără ca o altă ședință să fie convocată pentru rezolvarea situației. Deși termenul de 30 aprilie venea peste noi, iar prin lipsa de reacție, uriașa amendă devenea inevitabilă. Deci… fie e atâta prostie la mijloc încât nu s-a înțeles un aspect foarte simplu, fie e vorba de o colosală nemernicie: asta s-a vrut! Amendarea și înscrierea Colterm-ului pe o spirală de cheltuieli cu iz fatal, aruncate pe umerii timișorenilor, apoi împrumutul (probabil uriaș) ce ar urma să fie achitat fix din „banii copiilor noștri”, despre care Fritz are tupeul să vorbească, pe post de părinte ocrotitor auto-erijat. Toate, pentru ca să „puște” niște directive europene, indiferent cât de dureros ar fi traseul impus băștinașilor…

Mai încearcă, pe final, o „aducere din text”, inestimabilul edil al Timișoarei: „Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.” Asta e fix căpșunica ce confirmă tortul descris mai sus, domnule Fritz: dacă ați fi luat în serios o asemenea opțiune, proiectul trebuia de multișor pus la punct și înaintat!

O fi și habarnism, prostie, dar la nivel de operare simplă. În rest, pentru mine e tot mai limpede că avem de-a face cu nemernicie și strategie demolatoare. Nu-i mai înjurați pe „mitici” privind spre București, așa cum suntem struniți din umbră, de vreo trei decenii încoace. Adevăratul „miticism” s-a instalat la butoanele cetății venind din direcție diametral opusă, pas cu pas… Are ștaif și fainoșag în doze la fel de letale ca lipsa de scrupule, iar orașul tău i-a devenit pistă de încercare și laborator de experimente chiar pe banii tăi, timișorene!