Select Page

„Ce frumos! Ce civilizat! Ce bucurie! Ce dublă măsură… dacă era pelerinajul de la Tomis, sau slujba de Bobotează de la malul mării, sau pelerinajul din București de la Sfântul Dumitru, sau cel de la Sfânta Parascheva de la Iași – era sfârșitul lumii. „Retrograzii din Evul Mediu” ne îmbolnăveau pe toți și răspândeau în mod iresponsabil virusul, adunându-se cu zecile de mii pentru niște obiceiuri și credințe depășite și inutile, dacă nu de-a dreptul barbare și criminale”, scrie publicistul Cătălin Sturza, după ce zeci de mii de catolici au participat sâmbătă la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc.

Aprobarea pelerinajului a fost cerută și obținută și de UDMR, în condițiile în care manifestațiile de asemenea dimensiuni nu sunt încă permise de guvernul din care formațiunea face parte.

 

„Să nu se înțeleagă că am ceva cu pelerinajul de la Șumuleu Ciuc sau cu catolicii. Dimpotrivă, mă bucur de faptul că acești oameni au participat la pelerinaj în condiții cât mai aproape de normalitate. Și că acestor credincioși le-a fost respectată astfel libertatea religioasă.

Ca să pun lucrurile în context, este necesar să spun că de tratamentul de care au parte în România ortodocșii majoritari au parte și catolicii, în multe țări unde aceștia sunt majoritari; de pildă, în Polonia sau în Franța. Dacă citim mass-media liberale din aceste țări, o să vedem că acolo catolicilor le este rezervat același rol de ciucă a bătăilor, pe care îl au ortodocșii „deplorabili” în România. La noi catolicii sunt minoritari, și de aceea pot fi dați ca exemplu. Este un simplu truc și un joc de-a divide et impera, ușor de văzut pentru oricine urmărește poziționările mass-media mainstream în diverse țări unde creștinii asumați încă reprezintă o forță în societate. În general cultului majoritar i se rezervă tratamentul și poziția „deplorabililor”, iar celelalte culte minoritare sunt prezentate în contrapartidă – „se poate și așa”.

Ceea ce aș vrea este ca în România aceeași măsură să fie aplicată și cultului majoritar – și anume celui creștin ortodox. Că altfel vorbim de dublă măsură flagrantă și fariseism; și vorbim de campanii de demonizare și de agendă promovată de o parte a mass-media în mod programmatic”, punctează Cătălin Sturza pe pagina sa de socializare.

Organizatorii pelerinajului de la Șumuleu Ciuc au emis circa 35.000 de carduri de acces cu caracter simbolic, iar autoritățile susțin că se aşteaptă ca numărul participanţilor să fie de cel puțin 40.000, sâmbătă și duminică.