Select Page

S-a întâmplat la 22 mai 1965: debuta, la Televiziunea Română, emisiunea Teleenciclopedia, unul dintre cele mai longevive programe ale televiziunilor din România. De-atunci și până azi, milioane de români așteaptă serile de sâmbătă pentru a se delecta cu diverse curiozități enciclopedice din sfera naturii, tehnologiei, sănătății sau artei, prezentate pe micile ecrane sub forma unor documentare.

Prima ediție a Teleenciclopediei a fost una în direct, iar crainicul făcea legătura între subiectele emisiunii. Debutul său fusese anunțat în ziare… Primii producători ai emisiunii au fost Dumitru Udrescu şi Adolf Oprescu, cel care a ales genericul sonor ce încântă și acum: Momentul muzical pentru pian şi orchestră compus de Nicolae Kirculescu, interpretat de Orchestra Radiodifuziunii Române, sub bagheta lui Iosif Conta şi avându-l ca solist pe Dan Grigore, care pe vremea aceea era student. Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedie se numără: Mariana Zaharescu, Adela Mărculescu, Silviu Stănculescu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Sanda Ţăranu, Florian Pittiş, Irina Petrescu, Lucia Mureşan și Petru Mărgineanu. De-a lungul edițiilor, printre consultanți științifici ai Telelenciclopediei au fost Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu sau Ion Frunzetti.

În timpul epocii comuniste, Teleenciclopedia era considerată o gură de aer proaspăt în cadrul programului saturat de realizările partidului aflat la putere. Cu toate acestea, Teleenciclopedia nu a scăpat de cenzura Comitetului Central, fiind interzise, de exemplu, orice informații despre bunăstarea din capitalism, despre regii României sau religie.

Întâlnirea cu Teleenciclopedia are loc și acum, în fiecare sâmbătă seara, la TVR 1 şi TVR HD. Noile materiale pot fi vizionate în format HD, beneficiind de grafică 3D şi filmări spectaculoase, cu aparatură specifică de ultimă generaţie. Astfel, prin intermediul emisiunii, telespectatorii vor putea călători prin pădurile Poloniei, pe urmele bizonilor şi, sub apele calde ale oceanelor, în lumea moluştelor, vor coborî în adâncurile vulcanilor şi vor descoperi hrana viitorului. Cu toată concurența altor canale TV, mulți telespectatori români răman în continuare atrași de Teleenciclopedia, un izvor de informații care și-a păstratat formatul și rolul, prezentând documentare cu subiecte variate legate de natură, geografie, artă, tehnologie, istorie și civilizațiile lumii, religie sau sănătate.