Select Page

Campania „O pădure cât o țară”, lansată anul trecut sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis și declarată „cea mai mare campanie de împădurire din ultimii zece ani”, nu este altceva decât o „minciună cât o țară”, potrivit jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au urmat în teren harta digitală realizată de Ministerul Mediului și au descoperit că o mulțime din puieții care figurează ca plantați… pur și simplu nu există!

Campania a fost lansată cu surle, trâmbițe, texte alese și poze la cazma, după ce în 2008, Parlamentul a votat o lege prin care statul era obligat să împădurească două milioane de hectare de teren până în anul 2035. România încerca prin acea lege să recupereze decalajul față de media UE a suprafeței împădurite: 38%, față de doar 29%, cât a ajuns la noi. Anul trecut, în timp ce criticile față de măsurile din perioada stării de urgență se acumulau și începuseră să pună presiune pe cei de la putere, aceștia au încercat o lovitură de imagine, în frunte cu Președintele: au anunțat o împădurire cu nu mai puțin de 50 de milioane de copaci!

Citește și: Oprire a dezastrului sau lecție de „dat tun” din prima?

„Am descoperit că „cea mai mare campanie de împăduriri din ultimii zece ani” a fost, de fapt, cea mai slabă campanie de împăduriri din ultimul deceniu. O minciună cât o țară, girată de la vârful Guvernului și aflată sub înaltul patronaj al președintelui”, scriu jurnaliștii de la Recorder, al căror reportaj poate fi urmărit în continuare: