Select Page

Compania de distribuție Delgaz Grid SA a grupului german E.ON a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 30 de milioane de lei (peste 6 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale. Amenda a fost aplicată în urma unei investigații care a durat mai bine de doi ani.

Potrivit Autorității de concurență, abuzul de poziție dominantă al companiei germane s-a derulat preț de aproape patru ani, între martie 2015 și decembrie 2018. Distribuitorul a recunoscut integral faptele anticoncurențiale și s-a ales, astfel, cu o sancțiune redusă. Intrată pe piața românească în 2005, compania germană deține o poziție de monopol pe piața distribuției de gaze naturale în 20 de judeţe din jumătatea de nord a ţării. Ca o curiozitate, pe la conducerea grupului a trecut și actualul Președinte al Senatului României, Anca Dragu Paliu. Aceasta a fost Director General Adjunct la E.ON România din 2019, după ce anterior a ocupat funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș.

Consiliul Concurenței a amendat în trecut și alte companii din piața de gaze. Distrigaz Sud, de exemplu, a primit o sancțiune de 17 milioane de lei tot pentru abuz de poziție dominantă, în timp ce compania Premier Energy SRL a fost amendată cu 6,3 milioane lei sub aceleași acuzații.