Într-un mesaj încărcat de cinism mai mult sau mai puțin voluntar, transmis de Ziua libertății Presei, premierul Florin Cîţu susține că lupta jurnaliștilor pentru adevăr este vitală „pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre COVID-19 și vaccinare în pandemie” și cheamă presa să fie „partener” în efortul de responsabilizare a românilor pentru a se vaccina în număr cât mai mare.
Mesajul vine, pe de-o parte, pe fondul criticabilelor strategii de comunicare ale Guvernului, care a făcut din plin proba lipsei de transparență de-a lungul pandemiei și a atras, nu de puține ori, acuze că ar manipula date și informații. Pe de altă parte, după ce a intrat în istorie prin ceea ce presa independentă tot mai rarefiată a definit ca „miluire”: zeci de milioane de euro livrate de guvern presei mari, sub pretextul ajutorării acesteia, pe fondul crizei generate de măsurile anti-covid. Mai mult: în perioada stării de urgență de anul trecut, autoritățile nu s-au sfiit să și închidă câteva publicații din mediul online.
Potrivit Indexului publicat luna trecută de Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), România se plasează pe locul 48 în lume în ceea ce privește libertatea presei. Indexul RSF semnalează că viziunea autorităților statului asupra jurnalismului și libertății de expresie încurajează cenzura și auto-cenzura. Doar 12 țări sunt considerate a avea medii „respectabile” pentru libertatea presei, cel mai mic număr din 2013, când a fost adoptată actuala metodologie de evaluare.