Select Page

Starețul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic, a vorbit în noaptea de Înviere despre chemarea strămoșilor la o înviere a neamului. „Buna chivernisire a țării trebuie așezată pe temelia cea tare a dragostei de neam, a dragostei de patrie, a dragostei față de valorile noastre sfânt-strămoșești, a dragostei față de credința și față de sufletul acestui popor. Nu am rezistat în istorie altfel”, a spus starețul, potrivit Basilica.ro.

Acum, „suntem prea risipiți, suntem prea împrăștiați, am închis de multe ori ușa milostivirii lui Dumnezeu, am închis ușa dragostei față de aproapele, credința șovăie, cultura, învățământul sunt lăsate deoparte și cunoașteți prea bine ce conțin manualele de Istorie și de Literatură română”, a spus starețul. „De aceea, cred că sfânt strămoșii noștri ne grăiesc nouă în acest an și ne îndeamnă pe noi la o înviere a nației, la o trezire a nației din această amorțire”, a îndemnat arhimandritul, care a  amintit de spusele lui Mihai Eminescu, potrivit căruia o ridicare a poporului „nu se poate realiza fără oameni ai lui Dumnezeu”.

La Mănăstirea Putna se pregătește un eveniment emblematic pentru 15 august 2021: „150 de ani de la serbarea din 1871. Continuitatea unui ideal”, care va reitera Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, organizată chiar de Eminescu la Mănăstirea ridicată de Ștefan cel Mare. Atunci „scopul nu a fost altul decât de a arăta în fața întregii lumi că am avut un trecut și vom avea un viitor”, a afirmat starețul. Ceea ce au gândit atunci studenții români „avea să se înfăptuiască peste aproape 50 de ani, Unirea cea Mare”,  a mai spus părintele arhimandrit Melchisedec Velnic.