Select Page

Blocul Național Sindical acuză Guvernul Cîțu că sacrifică milioane de români chiar în Săptămâna Patimilor, după ce în ultima sa ședință a adoptat „într-un dispreț suveran” și „cuprins de un delir legislativ” două ordonanțe de urgență. Este vorba despre Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr 53/2003 – Codul Muncii, respectiv o ordonanță ce reglementează utilizarea semnăturii electronice de către angajatori.

„Fisa postului ce ar fi trebuit sa i se comunice in scris salariatului devine istorie si odata cu disparitia acesteia capacitatea Inspectiei Muncii de a mai controla si a instantelor de judecata de a se mai raporta la acest tip de inscris. Odata cu disparitia fisei postului, se va schimba pentru milioane de cetateni statutul: din SALARIAT in SCLAV!” acuză sindicaliștii, după ce teza conform căreia salariații unei microintreprinderi vor fi informați verbal cu privire la atribuțiile pe care urmează să le desfășoare a fost introdusă în legislație prin ordonanță.

„Excluderea microintreprinderilor de la intocmirea Regulamentului Intern, ar determina imposibilitatea acestor angajatori sa isi indeplineasca obligatiile legale stabilite prin alte acte normative. Prin aceasta smecherie a Guvernului, nu se va mai asigura respectarea drepturilor salariatilor microintrepinderilor in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca, egalitatea de sanse si tratament, nediscriminarea, demnitatea in munca”, susțin sindicaliștii.

Cu privire la cealaltă hotărâre a guvernului, sindicaliștii spun că „In concret, Ordonanta de Urgenta privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate insotite de marca temporala si sigiliul electronic calificat al angajatorului in domeniul relatiilor de munca si pentru modificarea si completarea unor acte normative, genereaza posibilitatea ca un contract individual de munca sa poata sa fie semnat electronic la fel ca si toate celelalte documente ce privesc incheierea, executarea, modificarea si incetarea acestuia.”

BNS anunță în același comunicat că, împreună cu celelalte confederații sindicale, va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în regim de urgență cu privire la neconstituționalitatea celor două Ordonanțe și că va solicita Parlamentului să dezbată și respingă tot în regim de urgență legile de aprobare a acestora. „Nu in ultimul rând, vom pregati actiuni de protest in cazul in care tezele din cele doua Ordonante vor ramane in vigoare”, amenință sindicaliștii.