Select Page

Ocupăm a doua poziție în Uniunea Europeană când vine vorba de cheltuieli militare raportate la Produsul intern brut: România a alocat 2,3% și este depășită la acest capitol doar de Grecia, care a alocat 2,8% din PIB în 2020, relevă raportul publicat luni de Institutul Internațional de Cercetări în domeniul Păcii de la Stockholm. Concret, asta înseamnă 5,7 miliarde de dolari cheltuiți de țara noastră pentru dotare militară.

Citește și: Exercițiu militar de amploare în România

Cheltuielile militare ca pondere din PIB-ul global au ajuns la 2,4% în 2020, comparativ cu un nivel de 2,2% în 2019. Având în vedere că PIB-ul global a scăzut din cauza pandemiei, aceasta a fost cea mai mare creștere anuală a ponderii poverii militare globale după criza financiară din 2009, notează umbrela-strategică.ro. Statele Unite, China, India, Rusia și Marea Britanie sunt țările cu cele mai ridicate alocări pentru apărare.

Diferențele în valoarea nominală a Produsului intern brut sunt, însă, grăitoare- Polonia, vecina noastră de flanc estic al NATO, a alocat pentru apărare cu 0,1% din PIB mai puțin, însă a cheltuit de peste două ori mai mult decât România: 13 miliarde de dolari. Și mai clar este cazul Germaniei, care a efectuat în 2020 cheltuieli militare de peste 52 de miliarde de dolari, alocând doar 1,4% din PIB pentru apărare.

Citește și: Aproape 100 000 000 de euro împrumutați pe zi!

Cele mai mari cheltuieli militare de pe continentul European le-a avut Rusia: 61,7 miliarde de dolari (4,3% din PIB), acesta fiind al doilea an consecutiv de creștere. Doar trei state din Europa au cheltuit sub 100 de milioane de dolari pentru apărare: Malta (80,6 milioane), Kosovo (79 de milioane) și Moldova (44,5 milioane).