Select Page

Ankara anunță că nu va rămâne indiferentă față de decizia SUA de a recunoaște genocidul armean. Turcia găsește „pur şi simplu scandaloasă” declarația președintelui american Joe Biden și susține, prin intermediul unui interviu acordat agenţiei Reuters de Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, că „va exista o reacţie în diferite forme şi modalităţi şi grade în zilele şi lunile următoare”.

Consilierul lui Erdogan nu a precizat dacă Ankara va restricţiona accesul SUA la baza aeriană de la Incirlik sau ce alte măsuri sunt luate în calcul de Turcia. El a menţionat doar că Erdogan va avea luni o şedinţă a Cabinetului, după care se va ocupa de această chestiune, notează Agerpres.

Pe 24 aprilie, poporul armean comemorează una dintre cele mai mari tragedii ale secolului trecut: un șir de evenimente, la distanţă de numai câteva decenii (pogromul turcilor început în 1895 și continuat în forță în 1915-1921, apoi ocupaţia sovietică), aproape că au dus la ştergerea acestui vechi popor de pe faţa pământului. Turcia admite că numeroşi armeni au fost ucişi în luptele împotriva forţelor otomane în Primul Război Mondial, dar neagă faptul că a fost vorba despre crime orchestrate sistematic şi de genocid.

Joe Biden a recunoscut genocidul armean sâmbătă, fiind primul președinte al Statelor Unite care califică astfel moartea a 1,5 milioane de armeni (1,2 milioane, potrivit altor surse) masacrați de Imperiul Otoman. Facem asta pentru „a onora victimele, nu pentru a acuza” pe cineva, a subliniat un oficial american, după anunț. Ankara a reacționat imediat prin ministrul de Externe, care a spus că țara sa nu are „nicio lecție de învățat de la nimeni despre istoria sa”.