Select Page

În mai puțin de o sută de zile, guvernul PNL-USRPLUS-UDMR a îndatorat România cu peste 9 miliarde de euro, rezultă dintr- o informare oficială făcută în Parlament de Ministerul Finanțelor, prin secretarul de stat Lucian-Ovidiu Heiuş.

Astfel, în perioada 1 ianuarie 2021 – 9 aprilie 2021, Guvernul Cîțu a folosit emisiunile de titluri de stat pe piaţa internă interbancară prin certificate de trezorerie cu discount şi obligaţii de tip benchmark în valoare totală de 19,33 miliarde de lei (aproximativ 4,2 miliarde de euro) şi respectiv 1,47 miliarde de euro. Prin emisiuni de euro-obligaţiuni pe pieţele externe a mai făcut împrumuturi în valoare de 3,5 miliarde de euro, iar prin atrageri în cadrul împrumuturilor de la instituţiile financiare internaţionale, respectiv BEI, BIRD, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro.

Galopanta politică de împrumuturi a începutului de an vine după un 2020 considerat an-record la același capitol: Ministerul Finanţelor a împrumutat cumulat 11,6 miliarde de euro de pe pieţele externe și aproape 2,3 miliarde de euro de pe piaţa internă anul trecut. Datoria guvernamentală a ajuns, astfel, la 47,8% din PIB, faţă de numai 35.2%, cât era la sfârșitul lui 2019.