Cu semne de întrebare încă în aer, referitoare la cum a putut un cetățean străin să ocupe funcția de primar în România, cazul Dominic Fritz trezește noi suspiciuni. Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob se întreabă într-un articol pentru Inpolitics cum a reușit germanul să candideze pe listele unui partid românesc, în condițiile în care legea partidelor politice nr.14/2003, stipulează clar că „Pot fi membri ai partidelor politice cetățenii care, potrivit Constituției, au drept de vot”. Adică cetățenii români.
„Fritz putea candida lesne la primăria Timișoarei, dar numai din postura de independent, neputînd fi membru de partid. El a candidat, totuși, din calitatea de membru al USR. Din aceeași poziție a făcut parte și din echipa de negociere a noului guvern, în decembrie. Poate se adeverește și zvonul privind candidatura la congresul USRPLUS din acest an.
De aici, marea întrebare: cît de legală a fost candidatura la primăria Timișoarei și cît de legală e prezența sa în rîndul membrilor USR, per ansamblu, implicînd și o eventuală candidatură la șefia partidului?” se întreabă jurnalistul. „Nu de alta, dar, odată precedentul Dominic Fritz creat, se poate deschide drum, la alegerile viitoare, cine știe cîtor alți cetățeni străini interesați de demnitățile de la noi, fie și cu posibila încălcare gravă a normelor constituționale”, constată Bogdan Tiberiu Iacob.
Inpolitics a discutat pe subiect cu mai multe personalități din domeniul juridic, acestea admițând în unanimitate că problema nu poate fi rezolvată decît printr-o decizie a Curții Constituționale, la sesizarea Avocatului Poporului, ori pur și simplu prin modificarea de către Parlament a Legii partidelor, sub rezerva că ea riscă să intre în contradicție cu Constituția, în acest caz. „Prin ordonanță de urgență, mai mult ca sigur că nu s-ar putea modifica legea, întrucît Constituția interzice OUG în domeniul drepturilor electorale”, conchide jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.