Select Page

Aproximativ 15.000 de militari români, aliaţi şi parteneri vor participa la seria de exerciţii DACIA 21 LIVEX, desfăşurate pe teritoriul naţional  în perioada mai-iunie, anunță MApN. Primele efective şi echipamente militare care au ajuns în România, formate din 120 de militari britanici şi 55 de vehicule, se deplasează marți la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu, unde vor începe procesul de instrucţie împreună cu structuri ale Forţelor Terestre Române.

„DACIA 21 LIVEX confirmă capacitatea Armatei României de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi disponibilitatea permanentă a structurilor aliate şi partenere de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărei potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale. De asemenea, DACIA 21 LIVEX verifică modul de realizare a sprijinului acordat de ţara noastră pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul national”, transmite MApN prin intermediul unui comunicat.

Exercițiul are loc pe fondul tensiunilor în creștere dintre Rusia și Ucraina. Poligonul Cincu, autorizat pentru executarea aplicațiilor tactice cu trageri de luptă complexe, are o suprafață de 104 km pătrați și se întinde pe teritoriul județelor Sibiu și Brașov. Pentru o comparație care dă dimensiunea actualului exercițiu militar, amintim că la cel din iulie 2020 au participat aproximativ 1.000 de militari și puțin peste 200 de mijloace tehnice. În cursul săptămânii trecute, în județele Ilfov și Călărași a avut loc și un exercițiu de mobilizare a rezerviștilor „pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei naționale și a teritoriului pentru apărare”, exercițiile de acest tip fiind organizate „periodic, în toate județele țării”, potrivit autorităților.