Select Page

Autor: Mirel Palada

Îmi aduc aminte când eram copil, cum era lumea la țară speriată că nu aveai voie să-ți tai vițelul din curte, că înfundai pușcăria. Era pe vremea comuniștilor.

De ce îmi aduc aminte de asta? Pentru că tocmai am citit azi știrea despre ordinul SANEPID-ului, mă rog, acuma îi zice DSVSA, prin care oamenilor li se interzice să mai cumpere miei de la ciobani sau de la alți oameni.

Gata cu practicile astea primitive care put suspect a libertate. Nu mai ai voie să mai cumperi de la ciobani, cum cumpăra o țară întreagă până acum. Dintr-o dată sîntem civilizați și slugi și nu mai avem voie să cumpărăm decât în cadru organizat.

Vă place cum se strânge șurubul? Nu mai ai voie să mai cumperi miei de la cioban. Nu mai ai voie să mai crești porci de prăsilă. Totul trebuie să treacă prin malaxorul marilor producători, iar românii să devină niște biete slugi care nu au voie să-și crească hrana și să trăiască așa cum au trăit până acum.

În curând n-o să ai voie nici să mai tai porcul în curte, că e practică primitivă. Pe urmă n-o să mai ai voie să mai tai nici găini. Pe urmă n-o să mai ai voie să ții găini deloc, nici măcar pentru ouă.

În America, oamenii sunt amendați și arestați pentru că adună apa de ploaie. Nu ai voie așa ceva. Nu ai voie să fii liber. Totul trebuie să treacă prin malaxorul de control al behemotului statal care trebuie să-ți dirijeze viața în cele mai mici amănunte. Încet, încet, așa o să ajungem și noi. Nici măcar apa de ploaie nu ai voie să o deții.

Vă pomeneam de comunism? Vă pomeneam de vremurile alea, când oamenii nu erau liberi? Beți încet, că nici nu vă dați seama ce înseamnă să-ți pierzi libertatea.

Ghinion.