Select Page

„Domnule Iohannis, domnule Cîțu, cel mai bun omagiu pentru Institutul Cantacuzino este sa dati 20 milioane euro din PNRR pentru o fabrica de vaccinuri”, le transmite președintelui și premierului Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente, după ce aceștia au făcut o simplă operațiune de imagine prin prezența la momentul aniversar al Institutului.

 Sincer, mă așteptam ca astăzi, la 100 de ani de Institut Cantacuzino, să avem un eveniment în care se pune piatra de temelie la o nouă fabrică de vaccinuri. În schimb, avem parte de o ‘conferință știintifică medical-farmaceutică’ în care vorbitori care nu au facut niciodată nimic pentru institut, mai ales când a fost închisă producția, își trag acum PR pe seama lui”, afirmă Damian în mesajul postat pe pagina sa.

„De 10 ani semnalez faptul că politicieni și lideri de opinie din medicină, pe statele de plată ale importatorilor, fac tot ce pot să reducă competitivitatea fabricilor de medicamente din România. Toate acțiunile lor au culminat cu închiderea producției de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, fapt care, în 2021, privind acum, din pandemie, poate fi considerat act de sabotaj asupra intereselor României.(…) La 100 de ani de la fondarea Institutului Cantacuzino, în loc să aruncam 3 miliarde de euro din PNRR în toate direcțiile inutile, cel mai bun act de recunoaștere a tradiției din industria farmaceutică din România este să se ducă mai departe moștenirea institutului, și să construiască o fabrică nouă de vaccinuri, care sa se numeasca ‘Ion Cantacuzino’ “, propune Dragoș Damian.

„Pentru cei interesati de o calatorie epica prin istorie, Profesorii Louis Pasteur (Franta), Nikolay Gamaleya (Rusia) si Ion Cantacuzino (Romania), contemporani, au lucrat impreuna si au adus progrese enorme in cunosterea microbiologiei si virusologiei. Toti trei au infiintat institute de cercetarea care astazi le poarta numele, insa doar doua produc astazi vaccinuri”, își încheie Dragoș Damian cu amărăciune mesajul către premier și președinte.