Select Page

„Este blocaj financiar total în agricultură! Plătiți urgent subvenția restantă la motorină! Rezervoarele tractoarelor fermierilor sunt goale! Riscăm să ratăm complet anul agricol 2021, este perioada în care agricultorii trebuie să fie în câmp cu utilajele!” transmite cu disperare Asociația Forța Fermierilor, prin intermediul unui comunicat.

Fermierii le cer premierului Florin Cîțu și ministrului Agriculturii Adrian Oros ca în următoarea ședință de Guvern să fie, în sfârșit, adoptată hotărârea pentru plata restanțelor la subvenția pe motorină aferentă anului 2020. „Fermierilor li s-a motivat, în primele două luni din acest an, că această întârziere a fost cauzată de neadoptarea Legii Bugetului de Stat. Iată însă bugetul promulgat de trei săptămâni, și subvenția nu este încă în conturile fermierilor, nici măcar acum, la această oră”, se arată în comunicat.

„Situația este disperată. Fermierii primesc lovitură după lovitură. Despăgubiri neacordate, ajutoare naționale tranzitorii înjumătățite și, acum, întârzierea fără nicio justificare a plății ajutorului pentru acciza la motorină. Mulți dintre membrii Asociației Forța Fermierilor ne transmit că, din cauza acestui blocaj financiar total, nu își pot duce la bun sfârșit lucrările agricole de primăvară. Atenție, vorbim chiar și de zone care nu au fost afectate de secetă anul trecut. Peste tot, fermierii se plâng că parcă cineva vrea cu orice chip să saboteze producția agricolă a acestui an și să și aducă pe producătorii agroalimentari în sapă de lemn. Fără producție agricolă bună, nu vom avea creștere economică în acest an! Cred că este momentul ca decidenții politici să se trezească, în al doisprezecelea ceas, și să fie alături de fermieri!”, trage semnalul de alarmă Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Citește și: „Avem datorii, vin băncile peste noi”!