Select Page

Curtea Constituţională a Germaniei a suspendat procesul de ratificare a planului UE de relansare post-pandemie, în urma unui demers formulat împotriva mecanismului ce are la bază constituirea unei datorii europene comune, transmite AFP. Instanţa supremă a decis că textul de lege asupra planului în valoare de 750 de miliarde de euro, care tocmai fusese aprobat de parlamentarii germani, „nu trebuie să fie parafat de şeful statului” până la luarea unei decizii. Recent, și Curtea de Conturi a Germaniei criticase planul de relansare al UE, pe motiv că ar urma să afecteze financiar și viitoarea generație, notează Agerpres.

Într-un raport privind acest plan de relansare – finanţat prin împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare şi din care mai departe statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi în baza planurilor naţionale aprobate de Comisie- Curtea de Conturi obiectează, printre altele, faţă de caracterul comun al datoriei şi inexistenţa unui plan de rambursare constrângător pentru statele membre.

Constituţia Germaniei stabileşte limite stricte cu privire la tot ce s-ar putea considera a fi o punere la comun a datoriilor publice în Europa. Or, tocmai această mutualizare a datoriilor este elementul criticat de iniţiatorii recursului către Curtea Constituţională germană. Aceștia văd în conceptul planului de relansare un „transfer financiar” inacceptabil către alte țări europene. Curtea Constituţională nu a precizat o dată la care s-ar putea pronunţa în acest caz, împingând astfel aplicarea și așa întârziată a celor convenite prin planul de redresare, spre un orizont de timp tot mai îndepărtat. Președintele Klaus Iohannis se lăuda cu banii pe care România ar urma să-i acceseze în urma acestei înțelegeri și prezenta planuri de dezvoltare alături de guvernanți din vara anului trecut.