Select Page

Nemulțumirile timișorenilor la adresa primarului fac pasul către cadrul organizat: oamenii strâng semnături pentru un referendum de demitere a lui Dominic Fritz. Potrivit Codului Administrativ, mandatul primarului poate înceta în urma unui referendum local solicitat de 25% dintre locuitorii cu drept de vot ai Timișoarei.

Ideea este răspândită de locuitorii orașului pe grupurile rețelelor de socializare. Pe lângă petiția în format electronic (ce poate fi accesată AICI), zeci de oameni s-au oferit să strângă semnături și în varianta clasică, pe suport de hârtie. Demersul necesită cel puțin 67 000 de semnături. Motivul invocat în petiție, element obligatoriu potrivit legii, este „nesocotirea de către PRIMAR a intereselor generale ale colectivităţii locale și neexercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii în pandemie, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”.

Reamintim că Dominic Fritz a câștigat alegerile din septembrie 2020 pe fondul unei prezențe reduse la urne- aproximativ o treime din electoratul timișorean- întrunind puțin peste 18% dintre opțiunile celor cu drept de vot. În cazul în care se ajunge la referendum, acesta se consideră valabil dacă la consultare participă cel puțin 30% dintre timișorenii înscriși în listele electorale permanente.