Select Page

ACTUALIZARE 21:40 Pe cât de greu s-a reușit derularea manifestației de la Timișoara din pricina măsurilor de securitate, pe atât zguduitor pare să-i fi fost efectul! Prelungirea carantinei a căzut la vot, după ce în ședința CJSUT de sâmbătă seara nu a fost îndeplinită majoritatea de 2/3 necesară unei astfel de decizii. 20 de membri au votat în favoarea unei noi etape de carantină, însă 9 au votat împotrivă și tot atîția s-au abținut, astfel că de luni, 22 martie, Timișoara scapă de carantină!

ACTUALIZARE 19:15 Piața Victoriei din Timișoara a fost complet izolată de dispozitivele forțelor de ordine preț de câteva ore în cursul zilei de sâmbătă. Practic, fiecare punct de acces a fost blocat de efective formate din jandarmi și polițiști, la fața locului fiind prezente și trupe ale celebrilor „mascați”.

De o parte și de alta a Pieței Victoriei s-au format, înainte de ora 16:00, două nuclee de protestatari. Cel strâns pe latura dinspre parcarea de la Modex a fost rapid disipat, după ce forțele de ordine au urcat în duba jandarmilor mai multe persoane. Unii dintre cei prezenți au relatat că în felul acesta mai fuseseră „sparte” câteva tentative de adunare ale protestatarilor.

Celălalt grup, format dincolo de cordonul forțelor de ordine din fața magazinului Materna, a reușit să se păstreze compact și să atingă circa o sută de persoane. Oamenii au strigat „Libertate, Libertate”, „Timișoara fără carantină” sau „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, pornind în marș pe străzile care ocolesc Piața Victoriei, până la Catedrală. Aici au îngenuncheat și au rostit „Tatăl Nostru”, după care au plecat către Primărie, numărul lor fiind în creștere.

În escala de câteva minute, protestatarii au scandat „Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta”, „Germania, nu uita, România nu-i a ta”, „Fără carantină” și „Arafat, judecat, pentru cei legați de pat”. Marșul a continuat către Prefectura județului Timiș, unde manifestanții au făcut o nouă oprire și au strigat „Nemeth, nu uita, Timișoara nu-i a ta”, „Jos guvernul” și „Libertate, libertate”. Protestatarii au pornit, apoi, din nou, spre Piața Victoriei.

Știrea inițială:

În zeci de țări din întreaga lume sunt anunțate pentru sâmbătă, 20 martie, proteste de amploare împotriva măsurilor pandemice. Organizate sub sloganul World Wide Rally for Freedom, manifestațiile marchează ieșirea din sfera răbufnirilor cu caracter local împotriva restricțiilor. În România sunt date ca certe proteste la București, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova.

Starea de Libertate convoacă strângerea protestatarilor din Capitală pentru ora 15:00, la fântânile de la Universitate, urmând ca apoi să se pornească în marș spre parcul Izvor de lângă Parlamentul României. Organizatorii susțin că protestul este îndreptat împotriva vaccinării obligatorii și a oricărei discriminări bazate pe vaccinare și „împotriva restricțiilor impuse de prelungirea continuuă și neconstituțională a stării de alertă.” La proteste și-a anunțat participarea și Alianța pentru Unirea Românilor.

Protestul de la Timișoara are o dublă încărcătură- orașul încheie a doua săptămână de carantinare și așteaptă o decizie privitoare la ce se va întâmpla de luni. Carantina nu a avut efectul invocat de autorități, rata de infectare fiind chiar mai mare decât la introducerea măsurii. Potrivit unor surse citate în presa locală, autoritățile vor prelungi carantina cu cel puțin șapte zile, în ciuda unor demersuri care au strâns deja mii de semnături, prin care populația orașului cere încetarea carantinării. Pe mai multe canale virtuale, timișorenii sunt invitați la „o plimbare” prin oraș între orele prânzului și cele ale serii, protestul în sine fiind anunțat în Piața Victoriei, în paralel cu cele din întreaga lume.