Select Page

ACTUALIZARE 15:30 „Am văzut cât de lași sunt, de la Iohannis până la Maia Sandu. Nu pot intra dincolo, nu pot merge peste Prut… nu pot să ajung la înmormântarea marelui academician, scriitor, patriot, Nicolae Dabija”, susține deputatul AUR George Simion, după 24 de ore la graniță.  Așteptarea continuă!

Știrea inițială:

Noapte albă în vama Leușeni pentru George Simion, acolo unde co-președintele AUR așteaptă de peste 16 ore să treacă Prutul pentru a participa la funeraliile marelui om de cultură și fruntaș unionist Nicolae Dabija. Vameșii moldoveni îl țin la graniță pe deputatul român în baza unei decizii a fostului regim Dodon: George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova în urmă cu doi ani și jumătate, pe când era doar un activist civic. Nici atunci și nici acum nu i s-a comunicat motivul pentru care nu mai poate avea acces pe teritoriul Republicii Moldova.

„Au venit întăriri: e trecut de miezul nopții iar 4 parlamentari, originari din Basarabia, au sosit în vamă și mi se alătură. Sper să facem față la frigul de afară și să ni se permită accesul mâine dimineață”, scria George Simion azi-noapte, din vama de la Prut. „Nu e nimic nou, sunt tot aici. Alți câțiva parlamentari mi se vor alătura în scurt timp. Frații noștri care ne așteptau pe malul celălalt s-au întors la Chișinău și încearcă să discute cu Maia Sandu”, ne-a declarat George Simion la ora șapte a dimineții de luni.

Lucrătorii vamali moldoveni i-au comunicat deputatului că figurează în sistem cu o interdicție de intrare valabilă până în 2023. Potrivit co-președintelui AUR Claudiu Târziu, într-o discuție purtată cu Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a promis că „va face tot ce depinde de el” pentru a rezolva acest incident diplomatic. George Simion pornise spre Chișinău la invitația parlamentarilor Republicii Moldova din Comisia pentru integrare europeană și urma să își ia rămas bun la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău de la fruntașul unionist Nicolae Dabija și să participe la funeraliile acestuia.