Select Page

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș îl acuză pe noul primar Soos Zoltan de simpatii pro-autonomie manifeste, după ce în centrul municipiului Târgu Mureș au fost amplasate panouri cu mesaje și imagini specifice. „Un fapt și mai îngrijorător în acest context îl reprezintă utilizarea Poliției Române pentru paza unor astfel de obiective. În preajma panourilor care ilustrează imagini și mesaje împotriva integrității și statalității României, echipaje ale Poliției Române (nu ale Poliției Locale aflate în subordinea Primăriei) și ale Jandarmeriei sunt amplasate în permanență pentru a păzi aceste insulte la adresa statului Român”, arată organizația prin intermediul unui comunicat.

În contextul restricțiilor impuse de pandemie și în lipsa unui marș propriu-zis, panourile ilustrează fotografii din marșurile anilor trecuți. Forumul Civic susține că Soos Zoltan nu ratează nicio ocazie de a menționa caracterul „secuiesc” al municipiului și județului. Amintim că Soos Zoltan a câștigat primăria ca independent, cu mesaje în care a jucat cartea civismului și multiculturalității. În iarnă, acesta a generat un scandal după ce a afirmat că le va orna românilor un colț separat din zona centrală Crăciunul viitor, dacă nu le convin culorile pe care le-a ales. Ulterior și-a cerut scuze, dând vina pe o eroare de interpretare.

Pe panouri se remarcă Laszlo Tokes, participant nelipsit la marșurile pro-autonomie, care a ieșit din nou la rampă cu afirmații virulente în preambulul lui 15 martie. „Revendicăm drepturi de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania. Nu cunoaştem compromis în această cauză”, a declarat acesta vineri, la Cluj-Napoca, potrivit Agepres. Cu iscusință politică, Tokes s-a poziționat aparent critic față de prestația UDMR, declarându-se „consternat”că formațiunea aflată la guvernare nu a fost mai tranșantă după celebrul discurs al Președintelui Klaus Iohannis. „L-aş ruga pe Kelemen Hunor să ia poziţie în favoarea autonomiei ţinutului secuiesc şi a celor doi”, a mai spus Tokes, cu referire la  Beke Istvan şi Zoltan Szocs, aflați în închisoare pentru terorism.