Select Page

Ca un mănunchi de seringi pregătite pentru injectare- așa a circulat joi, preț de ore bune, în spațiul virtual, imaginea emblematicei Catedrale Mitropolitane a Timișoarei. „Iscusita găselniță” de a folosi imaginea Catedralei fără cruci a venit, de această dată, din partea Ministerului Sănătății, printr-o postare pro-vaccinare promovată pe pagina sa oficială de Facebook.

Jocul de imagine și sensuri a atras un imediat val de critici din partea românilor pe pagina Ministerului Sănătății.  Arhiepiscopia Timișoarei și-a exprimat surprinderea și regretul față de noua folosire a imaginii Catedralei fără crucile de pe turle, precizând în același comunicat că reprezentarea nu are acordul său, „fapt pentru care adresăm factorilor responsabili din această înaltă instituție a statului solicitarea de a reface imaginea postată cu prezentarea completă și corectă a Catedralei mitropolitane din Timișoara”.

Ministerul Sănătății a reacționat: „Aveți dreptate, ilustrației Bisericii din Timișoara îi lipsește un detaliu foarte important care acum și-a recăpătat poziția firească”, se arată într-un comentariu al reprezentanților instituției, adăugat după corectarea graficului. „În spatele ecranelor suntem oameni, iar oamenii greșesc. Vă promitem că o să fim mult mai atenți în viitor, că învățăm din greșelile pe care le facem, mici sau mari”, se mai arată în comentariul purtător de scuze.

Reamintim că jocul „din greșeală” cu simbolul creștin este la al treilea episod: anul trecut, Catedrala era ilustrată fără cruci pe turle într-o pictură murală, pe unul dintre căminele Complexului Studențesc, în cadrul unui proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală a Europei.  În noiembrie 2017, Catedrala apărea fără cruci pe afișul unui eveniment organizat în oraș sub titulatura Upgrade My City, printre inițiatori regăsindu-se aceeași Asociație. Organizatorii și-au cerut scuze în ambele cazuri, au dat vina pe erori neintenționate și au refăcut lucrările.