Select Page

O companie din Germania ține morțiș să scoată de pe piață marca românească Pegas, la aproape cinci decenii de la producerea primelor biciclete românești sub acest nume. ZEG, care are sediul în Köln și produce biciclete sub mai multe mărci, printre care și Pegasus, a dat în judecată compania Atelierele Pegas din București, anunță Profit.ro.

Nemții vor anularea certificatului eliberat de Oficiul Național pentru Invenții și Mărci legendarei mărci românești Pegas, cu radierea acesteia din Registrul Național al Mărcilor. Demersul în justiție al ZEG se bizuie pe o decizie finală a Oficiului European de Proprietate Intelectuală din 2017, prin care a fost stabilit că cele două mărci, Pegasus (Germania, din 1984) și Pegas (România, din 1972), sunt similare și nu pot coexista pe piața UE, pentru că… s-ar stârni confuzie printre clienți. În plus, avocații nemților susțin că în 2009 marca Pegas nu ar fi fost prelungită, ci ar fi fost înregistrată o altă marcă Pegas, fără a se verifica dacă există o marcă similară înregistrată pentru aceleași produse.

Bicicletele Pegasus sunt disponibile în România din 2015, ZEG deținând la nivel global peste 1.000 de magazine specializate. Bicicleta Pegas a fost fabricată de către Uzina Mecanică Tohani din 1972 până în 2005. Din 2011, Atelierele Pegas din București, care preluaseră brandul (marca înregistrată), au reînceput producția de biciclete. Dacă ZEG va avea câștig de cauză, producătorii români vor trebui să renunțe de îndată la utilizarea mărcii Pegas sau a oricărei denumiri similare cu Pegasus.