Select Page

Un nou protest este anunțat în chiar prima zi de carantină a Timișoarei, după ce sute de timișoreni au manifestat și duminică împotriva restricțiilor impuse. Oamenii sunt chemați prin intermediul rețelelor de socializare la protest, care ar începe la ora 17:00, în Piața Victoriei. Inițiatorii susțin că măsura carantinării este aberantă, dând ca exemplu localități învecinate în care aceasta nu a dus la scăderea ratei de infectare. În plus, restricțiile nu fac decât să îngrădească libertăți și să afecteze socio-economic orașul, acuză aceștia.

La manifestația de duminică, timișorenii s-au strâns cu pancarte și steaguri în aceeași Piață, au scandat „fără carantină”, „libertate” sau „nu vrem să fim conduși de hoți” și au dat foc, simbolic, câtorva măști, după care au pornit spre Primărie. Acuzele protestatarilor se îndreaptă mai ales către noul primar „DoNimic” Fritz, așa cum este „alintat” de câteva zeci de ore în mediul virtual, pe considerentul că nu a făcut nimic pentru oraș de când a ocupat funcția, în afară de insistențele în favoarea carantinării și demersurile care au dus, în final, la aceasta. Protestatarii au manifestat și împotriva controversatului proiect de lege care ar încerca să forțeze instaurarea obligativității vaccinării, potrivit unor surse care au participat la discuțiile din Comisiile de Specialitate ale Parlamentului.

Protestul de la Timișoara s-a desfășurat, de altfel, în paralel cu manifestația de la București organizată chiar împotriva acestui proiect de lege. Câteva mii de oameni din toată țara s-au strâns în fața Parlamentului pentru a condamna orice încercare de limitare a dreptului de a alege asupra actului de vaccinare și a oricăror tentative de restricționare a drepturilor și libertăților sub pretextul pandemiei. Manifestația a fost inițiată de câteva organizații civice. Protestatarii din capitală au scandat, printre altele, „Libertate!”, „Fără vaccinare!”, „Obligativitatea distruge libertatea!”, „Jos masca!” şi au purtat pancarte cu mesaje precum: „Dacă statul impune, libertatea apune” sau „Libertate Te Iubim, ori Învingem ori Murim!”