Bugetul alocat minorităților naționale în acest an se ridică la 164 de milioane de lei, sumă mai mare decât subvenția destinată partidelor parlamentare în 2021. Transformată în dolari, suma este de aproximativ 40 de milioane și marchează o creștere de 5 milioane de dolari față de anul trecut. O posibilă explicație ar putea-o constitui voturile din Parlament, remarcă Radio Europa Liberă. Minoritățile dețin 18 voturi care pot ajuta Coaliția de guvernare, în condițiile în care majoritatea parlamentară beneficiază de doar câteva voturi în plus față de Opoziție.
În Camera Deputaților, acolo unde se află grupul minorităților naționale, PNL – USR-PLUS și UDMR au 168 de voturi dintr-un total de 330. O majoritate fragilă, care are nevoie de sprijinul minorităților naționale. În Senat, majoritatea are 75 de voturi, totalul fiind de 136 de membri. Practic, înclinarea balanței în Parlament stă la voturile maghiarilor și ale celorlalte minorități. La negocierile privind formarea Guvernului și elaborarea programului de guvernare, grupul minorităților naționale a fost consultat și chiar a negociat anumite poziții. Un punct l-a constituit chiar bugetul alocat pentru 2021. „Este un buget în ordine”, a comentat despre suma alocată liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, explicând că „au intrat și tătarii”, iar cheltuielile minorităților naționale oricum au crescut în ultimii ani.
Subvenția prevăzută în buget pentru partidele parlamentare este de 153 de milioane de lei. Din aceasta sumă se scade însă partea UDMR, care a preferat în ultimii ani să beneficieze de alocarea bugetară ca minoritate națională, nu ca partid politic. Astfel, dacă anul trecut UDMR ar fi cerut subvenția de la Autoritatea Electorală Permanentă, suma cuvenită ar fi fost de 8,3 milioane de lei, în timp ce ca minoritate națională aceasta a urcat la 32,3 milioane de lei. Adică de aproape patru ori mai mult. Potrivit sursei citate, aproape 700 de milioane de lei au plecat în ultimii cinci ani de la bugetul de stat către minoritățile naționale.