Select Page

Europa a trecut în 2020 printr-un fenomen de inversare a migraţiei, mulţi dintre cei care lucrau în străinătate întorcându-se acasă- deşi este greu de dat cifre exacte, The Economist estimează că 1,3 milioane de români s-ar fi întors în țară. „Politicienii din Europa de Est s-au plâns de mult timp de un exod al creierelor (…) Acum, în pandemie, într-o economie în schimbare şi cu schimbarea tiparelor de muncă, mulţi dintre ei se întorc acasă. Un câştig al creierelor a început”, titrează publicația, citată de Businessmagazin.

În acelaşi timp, circa 500.000 de bulgari s-ar fi întors în Bulgaria – un număr uriaş, având în vedere că ţara are o populaţie de 7 milioane de locuitori- iar Lituania a avut mai mulţi cetăţeni care s-au întors decât au plecat, pentru prima dată după mulţi ani. Urmare a aceluiași fenomen, în Polonia aplicaţiile de dating înfloresc datorită celor întorși acasă, observă publicația.

Liam Patuzzi, care lucrează la Institutul European pentru Politici Migraţioniste, punctează că gap-ul economic dintre Est şi Vest ar începe să se închidă: „Pieţele muncii din Europa de Est sunt fierbinţi. Înainte de pandemie, rata şomajului era de 2% în Cehia, de la 9% în 2004. Decalajele salariale, chiar dacă sunt în continuare mari, sunt în scădere. În 2010, un român care se muta în Italia putea să câştige şi de cinci ori mai mult decât în ţara de origine, iar în 2019, doar de trei ori mai mult. Pentru cei mai talentaţi, acest decalaj este chiar şi mai mic. Dezvoltatorii români de software au numeroase avantaje, printre care şi faptul că sunt scutiţi de taxa pe venituri, un loc de muncă în acest domeniu la Bucureşti îl întrece pe unul în Bruxelles”, mai scrie The Economist. Reamintim că cele mai reticente voci vorbeau de trei milioane de români plecați la muncă în statele mai dezvoltate ale UE până anul trecut, în timp ce unele surse vehiculau existența a cel puțin cinci milioane de români aflați în căutarea unei vieți mai bune peste granițe.