Select Page

O scrisoare publică, semnată de câteva persoane din sfera activismului progresist, cere PSD să „păstreze distanța față de extremiștii de dreapta”, cu referire la parlamentarii AUR. „Calea pe care s-a angajat de curând PSD, aceea a unei social-democrații reformate cu aspirații europene, se desparte fundamental de calea acestui partid. Este absolut esențial pentru integritatea democrației românești, ca partidul principal de opozitie să refuze orice colaborare cu AUR, acum și în viitor”, se afirmă în apelul anti-AUR. În replică, cei din conducerea Alianței pentru Unirea Românilor susțin că acest îndemn este „simptomul unei neputințe”, iar pe semnatari îi numește „intelectuali scrobiți”.

Citește și: Desenul animat pe post de democrație

Printre semnatari se numără Oana Băluță, activistă gender și figură centrală a eșuatului partid de extremă stângă Demos, sau Florin Buhuceanu, cel mai vechi activist LGBT din România, fost director al Asociației Accept. Pe listă se găsesc puține nume cu adevărat sonore, regizorul Radu Jude, opozant înverșunat al Referendumului pentru Familie, numărându-se între acestea. De remarcat că unii dintre semnatarii apelului către PSD se află și pe lista care a semnat scrisoarea anti-AUR către coaliția de la guvernare. Este vorba despre politologul Cristian Pîrvulescu și activistul Cristian Crăciun, fost fondator al aceluiași partid de extremă stângă, Demos.

„Conducerea partidului AUR se simte flatată de grija stăruitoare cu care o seamă de intelectuali scrobiți ne urmăresc destinul parlamentar. Îi încredințăm că le ascultăm opiniile cu aceeași deschidere pe care o așteptăm la rândul nostru de la ei. Trecem peste detaliul stânjenitor că patru cincimi din ei sunt anonimi până în măduva oaselor”, scrie în replică senatorul Sorin Lavric.

Citește și: Miza tunurilor puse pe AUR

„Le amintim că, într-o cultură a diversității, spiritul dezbaterii este un imperativ „sine qua non”. De aceea, îndemnul către politicieni de a întrerupe dialogul cu noi e mai mult decât o gafă, este un semn de rea-voință. Principiul lui „audiatur et altera pars” e litera de Evanghelie a etosului democratic. A-l încălca sub motiv de preîntâmpinare a pericolului pe care îl reprezentăm e simptomul unei neputințe.

Vreți – nu vreți, va trebui să ne ascultați, să ne suportați și să înghițiți în sec. N-ați reușit să-i păcăliți pe toți românii. A le cere partidelor parlamentare să supună AUR-ul unui boicot de comunicare e de-o naivitate strigătoare la cer, când nu e de-a dreptul dovada unei încrâncenări obtuze. Nu-i nimic, rămâneți cu încrâncenarea. Noi vom schimba moravurile politice și vom primeni spiritul de dialog în Parlament. Iar voi nu vă veți putea împotrivi decât așa: prin strigăte debile de martori depășiți de evenimente”, mai scrie Lavric în comunicatul formațiunii AUR.