Select Page

„Din mai multe variante proaste, Stelian Ion a ales-o pe cea mai proastă: merge înainte cu proiectul de desființare a SIIJ fără modificări, ignorând avizul negativ la CSM”, scrie jurnalistul Florin Pușcaș pentru Stiripesurse.ro, după ce Ministrul Justiției a anunţat că a semnat și a trimis la Guvern controversatul proiect.

„O eventuală respingere a proiectului în Parlament sau o adoptare cu modificări majore ar compromite total mandatul lui Stelian Ion la Justiție, dar și agenda agitatelor asociații care il împing de la spate. Să nu uităm că ministrul Ion invocă o aşa-zisă majoritate a magistraţilor care ar susţine desfiinţarea SIIJ, ignorând opinia împotrivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a celor mai mari curţi de apel. Cu alte cuvinte, Stelian Ion se bazează pe opinia magistraţilor de judecătorii, care, dincolo de lipsa de experienţă, nici nu fac parte din sfera competenţă a DNA şi nu au simţit pe pielea lor abuzurile acestei instituţii.

O adoptare a proiectului în Parlament ar pune actuala coaliție în situația pe care PNL și USR o reproșau PSD în perioada 2017-2018: susţinerea unor modificări fără să se țină cont de CSM și alte opinii, politica pumnului în gură. Ceea ce, până la urmă, va duce la decredibilizare totală a oricăror viitoare reforme dorite de coaliţie”, mai scrie Pușcaș despre efectele unei eventuale desființări a instituției prin care pot fi trași la răspundere magistrații.