Select Page

Echipele de rugby ale Țării Galilor și Irlandei au refuzat să adopte gestul de aderare la mișcarea BLM și nu au îngenuncheat înaintea meciului direct din cadrul Turneului celor Șase Națiuni, relatează The Irish Post. În timp ce echipele se aliniau, sistemul de sonorizare de pe Principality Stadium a difuzat mesajul anti-rasist obligatoriu, care cheamă la gestul de îngenunchere. Nici măcar unul dintre jucători nu a dat curs îndemnului, cu toții rămânând în picioare.

Cu doar o zi înainte, la meciul dintre Anglia și Scoția, 14 din cei 30 de jucători făcuseră același lucru. Antrenorul Scoției, Gregor Townsend, a declarat faptul că susține în totalitate decizia jucătorilor săi de a nu îngenunchea, iar Federația de Rugby din această țară a declarat că sprijină libertatea de decizie a jucătorilor.

Citește și: Bine ați venit la B(a)L(a)M(uc)!

Gestul de a îngenunchea înaintea începerii competițiilor, în semn de sprijin al luptei contra rasismului, a fost răspândit rapid în lumea sportului după moartea lui George Floyd. Practica a produs, însă, divergențe de opinie, mulți considerând că este vorba mai degrabă de forțarea unei adeziuni la valorile de extremă-stânga promovate de Black Lives Matter. Jucătorul englez de rugby Billy Vunipola, de exemplu, a criticat BLM pentru „arderea bisericilor și a bibliilor” în timpul protestelor violente din SUA și s-a numărat printre cei care au refuzat să îngenuncheze.